Слава Града

Почетак » Слава Града » Вести » Слава Града

У понедељак, 24.маја 2010.године, Ваљево слави свој духовни празник Духовски понедељак – Друге тројице. Након Свете литургије у 8.30 часова у Храму Васкрсења Господњег, коју ће служити Епископ ваљевски Господин Милутин, у 10 сати испред Храма полази Духовска литија која ће се кретати  Синђелићевом улицом, Карађорђевом (поред споменика проти Матеји Ненадовићу), затим улицом Војводе Мишића и завршава се око 11 сати у Цркви Покрова Пресвете Богородице где ће се обавити резање славског колача и постављање литијског записа. Након овог свечаног чина, поводом духовног празника, поруку свим грађанима Ваљева упутиће Епископ Милутин и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
На данашњој конференцији за новинаре председник Скупштине града Ваљева Горан Лучић у име руководства  упутио је позив свим нашим суграђанима да учествују у обележавању славе Града и да се придруже Литији која ће се кретати улицама Ваљева. О значају Духовског понедељка-Других тројица говорио је протојереј ставрофор Тома Павловић, старешина Храма Васкрсења Христовог, а о организацији овог духовног празника говорио је протојереј ставрофор Драган Алексић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице.
 
Иначе, овај празник се обележава педесетог дана по Васкрсењу Исуса Христа. У православном свету Духови су трећи празник по значају, после Божића и Ускрса, и сматра се “рођенданом“ Христове цркве. Град Ваљево је пре 15 година обновило обележавање градске славе. 

Leave a Comment