Словачка компанија заинтересована за улагање

Почетак » Словачка компанија заинтересована за улагање » Вести » Словачка компанија заинтересована за улагање

 

Словачка компанија „Clean Eternal Energy“ која се бави коришћењем обновљивих извора енергије, заинтересована је за инвестиционо улагање у изградњу електрана које би производиле топлотну и електричну енергију у Ваљеву коришћењем био-масе. Реч је о инвестиционом пројекту о коме су представници ове фирме разговарали са ресорним министарствима Републике Србије и представницима Електропривреде Србије и који би могао да се реализује у Ваљеву и Сомбору. О овој теми било је речи и приликом недавног боравка градоначелника Ваљева Зорана Јаковљевића и члана Градског већа Александра Ранковића у словачком граду Приевидза.
 
Директор словачке компаније „Clean Eternal Energy“ Adolf Gyurik, на презентацији у Ваљеву, нагласио је да би изградњом електрана које користе обновљиве изворе енергије, економска уштеда крајњег корисника била између 20-25%. “У питању је такозвани модуларни систем који омогућава изградњу неколико постројења, по потреби Града, а која би коришћењем био-масе производила електричну и топлотну енергију. За изградњу једне електране, наша компанија би уложила око девет милиона евра, а процењујемо да би Ваљеву било потребно шесет до осам таквих поостројења. Да би она била у потпуности у функцији, потребно је 16 месеци од момента почетка изградње“, рекао је Gyurik.
 
Он је истакао да се применом ове еколошке технологије и смањењем емисије штетних гасова у атмосферу, чува  животна средина, што је и један од важних корака у процесу придруживања Европској унији. 
 
„Идеја је била да се ова компанија укључи као инвеститор у даљем наставку пројекта топлификације града Ваљева, јер би изградњом електрана на биомасу обезбедили топлотну енергију пре свега за висинске зоне у граду, а остварили би и знатне уштеде јер би у том случају градили само секундарну мрежу око постројења“, рекао је овом приликом Александар Ранковић, члан Градског већа. „Ова компанија би била комплетан инвеститор, купила би земљиште од града, изградила објекат, електричну енергију би продавала Електропривреди Србије, а топлотну енергију Граду“, рекао је Ранковић.
 
Након данашње презентације, представници ове компаније у наредном периоду разговараће и са руководством града Ваљева о могућностима реализације ове инвестиције уз детаљнију анализу ситуације.  

Leave a Comment