Словачки привредници заинтересовани за ваљевски туризам

Почетак » Словачки привредници заинтересовани за ваљевски туризам » Вести » Словачки привредници заинтересовани за ваљевски туризам

“Локалне самоуправе у Србији – место за сарадњу и привређивање”, назив је семинара одржаног протекле седмице у Братислави, у Словачкој, на ком су присуствовали Тијана Тодоровић, начелница Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове, Зоран Васић, самостални стручни сарадник за праћење инвестиција и Милан Матић, директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева. Словачка кроз пројекат који финансира Агенција за међународну развојну сарадњу, настоји да градове и општине у Србији обучи за привлачење страних инвестиција, што је начин на који се Србија припрема за приступ Европској унији. У организацији Словачко– Српске трговачке коморе, семинар је пратило 11 локалних самоуправа из наше земље. Покровитељ семинара је Агенција за развој “Slovak Aid”.

“Град Ваљево је имао сопствену презентацију инвестиционих потенцијала, која је била веома запажена и на основу реакција учесника семинара, рекла бих и успешна. Уз опште податке о нашем граду, колегама из других локалних самоуправа и првенствено потенцијалним партнерима из Словачке, представили смо и развојне могућности у оквиру туризма, привреде, културе, а потом конкретно потенцијале за инвестиције и приоритете који су одредјени са наше стране (топлификација, изградња регионалне депоније…) Можемо рећи да су, након презентације, партнери из Словачке најзаинтересованији за улагање у туризам”, каже Тијана Тодоровић.
 
Сарадња српске и словачке привреде до сада није била довољно развијена, чуло се на семинару, који је био прилика да се обе стране боље упознају. У области туризма, словачки партнери су највише интересовања показали за улагања у Стару планину и Дивчибаре.
 
Реализација пројекта “Локалне самоуправе у Србији – место за сарадњу и привређивање” траје до краја 2011. године, када ће бити организовано више стручних семинара, дискусија, конференција И радионица. Током трајања пројекта представници локалних самоуправа из Републике Србије добиће могућност да заинтересованим страним улагачима из Словачке представе услове привређивања у својим општинама и градовима.
 
Учесници семинара су посетили и фабрику “ПСА Пежо Ситроен”, највећу страну инвестицију у овој земљи. Са градоначелником Трнаве, града у коме се налази фабрика, учесници семинара су разговарали о начину на који је ова велика инвестиција дошла у тај град, решавању проблема око власничких односа приликом откупа земљишта, комуналном и инфраструктурном опремању локације. У оквиру посете Словачкој, госте је примио и амбасадор Србије Данко Прокић, који је организовао пријем за госте из Србије и словачке привреднике.
 

 

Leave a Comment