Словеначки градоначелници боравили у Ваљеву и посетили Сајам воћарства

Почетак » Словеначки градоначелници боравили у Ваљеву и посетили Сајам воћарства » Актуелно » Словеначки градоначелници боравили у Ваљеву и посетили Сајам воћарства
slovenci1slovenci3žslovenci6slovenci7slovenci10slovenci11slovenci12slovenci13slovenci14slovenci15slovnecislovneci4

Градоначелници девет општина из Словеније, приликом дводневне посете Србији, боравили су у Ваљеву. Након разговора са руководством града Ваљева, присуствовали су отварању Сајма воћарства, који се први пут организује у Ваљеву. У словеначкој делегацији били су и представници Асоцијације градова и општина из Словеније (СОС) и Сталне конференције градова и општина (СКГО) из Србије.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је упознао госте из Словеније са привредним потенцијалима Ваљева и могућностима за сарадњу. Градоначелник Гвозденовић је овом приликом иницирао да Стална конференција градова и општина  посредује у контактима локалних самоуправа Колубарског округа са градовима и општинама из Словеније, како би и оне, попут Ваљева и Велења успоставиле сарадњу.

У делегацији Словеније су били градоначелници Велења, Чрномеља, Подчетртека, Водица, Раче-Фрама, Добровника, Вузенице, Словењ Градеца и Словенске Коњице.

Након пријема у Градској кући, делегација из Словеније заједно са руководством града Ваљева, присуствовала је свечаном отварању Сајма воћарства који се први пут ове године одржава у Пољопривредној школи, у оквиру програма обележавања Дана града Ваљева 20. марта.

Сајам воћарства  отворио је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић. Он се захвалио гостима на посети, а потом истакао да овај сајам има стручно-научни карактер.

„На првом Сајму воћарства у Ваљеву, оганизована су бројна стручна предавања професора са факултета из Београда и Новог Сада. Биће приказани и практични делови наставе који се спроводе у овој елитној школи, као што је Пољопривредна школа у Ваљеву, посетиоцима и свима који су заинтересовани да то виде. Хвала вам што сте дошли и Сајам воћарства проглашавам отвореним“, рекао је градоначелник Ваљева.

Градоначелник Велења Бојан Контич, који је и председник Асоцијације градова и општина Словеније, рекао је овом приликом у Ваљеву, да се локалне самоуправе Србије и Словеније суочавају са сличним проблемима, као што је начин  финансирања и централизације.

„Честитам Дан града и желим све најбоље Ваљевцима. Осим што сам председник организације СОС, градоначелник сам Велења, града који сарађује са Ваљевом пуно година. У Ваљеву послује „Горење“, које долази из Велења. Имамо пуно заједничких тема и драго ми је што присуствујемо отварању Сајма воћарства. И код нас је пољопривреда значајна, не толико као код вас, али је значајна за нашу привреду и за грађане, јер оно што је домаће је домаће. Кроз овакве сајмове се промовишу домаћа храна и домаћи производи“, рекао је градоначелник Велења.

Град Ваљево има развијену сарадњу са Велењем и осталим градовима у Словенији, а након данашњег састанка су очекивања да се ова сарадња продуби, истакао је др Драган Јеремић, заменик градоначелника Ваљева у изјави медијима након отварања Сајма воћарства.

„Много је позитивних ствари у Словенији, које би могле овде да се имплементирају и то ћемо настојати да урадимо. Драго ми је што гости присуствују првом Сајму воћарства у нашем граду. Сама идеја је да ово буде сајам основних ствари које воћари треба да науче, а не да буде изложбени сајам. У оквиру сајма смо организовали низ округлих столова, а све је везано за квалитетне расаднике и материјал који сутра треба да буде на нашим њивама и на који начин доћи до сировинске базе, тј. да што више земље буде под засадима. Пре свега, причамо о шљиви, малини, јагоди и купини, то је оно што Ваљево има. Покренули смо иницијативу да изаберемо воћни колач, који ће бити заштитни знак Ваљева. Ако одете на Блед, а нисте појели кремпиту, као да тамо нисте били. Тако ћемо исто увести да колач који изаберемо буде у сваком ресторану у нашем граду“, рекао је заменик градоначелника.

Гости из Словеније су након посете Сајму воћарства обишли и установе културе у Ваљеву, Народни музеј и Модерну галерију, а имали су прилике и да виде стару градску чаршију Тешњар.