Шпански песник у Ваљеву

Почетак » Шпански песник у Ваљеву » Вести » Шпански песник у Ваљеву
Шпански књижевник, доктор правних наука и хералдичар Antonio Porpetta, боравио је у Ваљеву поводом обележавања Европског дана језика 26.септембра. За овог светски признатог песника, добитника бројних значајних награда и признања као што су Festenrat Шпанске краљевске академије, награда Gules, Hili Mendelson, Hose Jiero, града Валенсије и многе друге, у Градској кући пријем је приредио заменик градоначелника Драгољуб Крстић. Он је овом приликом са шпанским песником разговарао о покретању иницијативе за успостављање културне сарадње између Ваљева и града Елди у Аликантеу у Шпанији.
 
„Разговарали смо о сарадњи која може бити остварена у контексту културе, али и о могућој економској сарадњи између два града и регије у Шапнији“, истакао је на конференцији за новинаре заменик градоначелника Драгољуб Крстић. „Ваљево мора постати центар културе како је то некад и било. У прошлости смо имали такву традицију, али смо имали и време застоја и то ће се променити ускоро. Изузетно нам је задовољство што смо поново угостили светски признатог песника“, рекао је Крстић.
 
На данашњој конференцији за новинаре шпански песник Don Antonio Porpetta истакао је да ће иницирати да се успоставе први контакти између званичника града Ваљева и шпанског града Елди. „Сигурно је да ће доћи до сарадње на нивоу културе. Ја сам песник и Ваљево видим као поетски град, између осталог и због велике песникиње Десанке Максимовић коју сам имао прилику и лично да упознам. Јако волим Србију и када су ме недавно питали да ли ми се свиђа овде, рекао сам, не само да ми се свиђа, ја волим ову земљу. Мислим да сам постао бољи човек откад сам упознао вашу земљу“, рекао је шпански песник Porpetta.
 
Након пријем у Градској кући, шпански песник Porpetta посетио је Бранковину и положио цвеће на гроб велиек српске поетесе Десанке Максимовић, а у среду 26.септембра у 19.00 часова, говориће своју поезију у свечаној сали Ваљевске гимназије. 

https://www.youtube.com/watch?v=95lRwmggWl4&feature=share&list=UUm_gVHf3_ZftadmpdTFKzZg

Leave a Comment