Спровођење социјалне политике у Ваљеву добар пример другим градовима

Почетак » Спровођење социјалне политике у Ваљеву добар пример другим градовима » Вести » Спровођење социјалне политике у Ваљеву добар пример другим градовима
Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић са сарадницима боравио је данас у радној посети Ваљеву где је разговарао са руководством града о актуелној економско-социјалној ситуацији.
„Град Ваљево чини велике напоре да у времену економске кризе обезбеди и спроведе одговарајуће мере социјалне заштите“, оценио је заменик градоначелника Станко Терзић говорећи о планском спровођењу социјалне политике у Ваљеву. „ У односу на прошлу годину када је из градског буџета издвојено укупно 25 милиона динара за социјална давања, буџетом ове године предвидели смо 45 милиона, а ребалансом буџета нисмо оптерећивали ове позиције, чак смо их увећали за додатних пет милиона“.  
 
Он је истакао да град Ваљево реализује два пројекта из ове области уз подршку ресорног министарства- изградњу и адаптацију Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју и Клуба за особе са инвалидитетом, чиме даје подршку и овој осетљивој категорији становништва.  
 
„Социјална политика града Ваљева је примерена, чак и изнад очекиваних могућности једног града у овој години. Након упознавања са ситуацијом у вашем граду, морам да оценим да Ваљево улаже велике напоре да социјалне потребе становништва одржи на реалном нивоу, што је похвално и та политика је прави пример чак и у односу на друге локалне заједнице“, нагласио је овом приликом у Ваљеву Кркобабић.
 
Он је упознао руководство града са мерама које Влада предузима у овом периоду, да Србија што пре изађе из економске кризе и да крене узлазном линијом општег привредног раста. „Предстоји нам још једна пут штедње и рационализације. Биће отпуштања у државној управи, јавним предузећима и институцијама, али то неће бити масовно, већ плански. У исто време ми очекујемо да ћемо обезбедити у наредном периоду додатне програме за ново запошљавање“, рекао је Кркобабић.  
 
„Панзије неће бити смањене, плате неће бити смањене, а чим крене позитиван раст привреде односно позитивна кретања на економском плану, то ће се одразити и на пензије и на плате, у којој мери, то ће зависити од програма развоја и којом брзином ћемо излазити из кризе. У исто време биће уведена максимална штедања у свим државним институцијама“, нагласио је потпредседник Владе Србије.
 
Након конференције за новинаре у Градској кући, он је обишао градилиште новог Геронтолошког центра у МЗ „Градац“ у Ваљеву чија је изградња почела половином маја месеца ове године. Објекат се гради донацијом вредном 2,5 милиона евра коју је обезбедила Влада Јапана, а извођач радова је ГП „Ратко Митровић“ из Београда. Требало је да завршетак изградње буде годину дана након почетка радова, међутим због конфигурације терена и састава земљишта, неимари процењују да ће тај рок бити пролонгиран. У овом тренутку радови су  у фази изградње темеља.
 
Иначе, будући Геронтолошки центар пројектован је тако да буде један од најсавременијих у Србији, регионалног крактера, у духу реформе о социјалној заштити. По пројекту имаће  5500 метара квадратних корисне површине, биће капацитета 150 места за боравак зависних, полузависних и покретних корисника. Ова институција имаће и Дневни центар, клубове и Прихватну станицу за стара лица.
 
Потпредседник Владе Кркобабић, након обилска градилишта Геронтолошког центра, присуствовао је и трибини под називом „Држава социјалне правде данас“ која је одржана у амфитеатру факултета Мегатренд у Ваљеву.

Leave a Comment