Србији 168 милиона евра

Почетак » Србији 168 милиона евра » Вести » Србији 168 милиона евра
Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и шеф делегације Европске комисије Жозеп Љоверас потписали су у Ваљеву Финансијски споразум за коришћење средстава из програма ИПА 2008. у вредности од 168 милиона евра бесповратне помоћи Србији.
Ђелић је истакао да се ради о још једној транши од укупно милијарду евра бесповратних средстава које је ЕУ наменила Србији, за период од 2007. до 2012. године, ради спровођења реформи у процесу придруживања Србије Унији.

„Највећи део, у износу од 45 милиона евра, биће намењен локалној самоуправи у Србији, попут Ваљева“, рекао је Ђелић. Шеф делегације Европске комисије Жозеп Љоверас нагласио је да потписивање споразума представља јак знак подршке ЕУ реформама у процесу европских интеграција Србије и додао да је бесповратна помоћ ЕУ намењена развоју и јачању демократије у Србији, примени европских стандарда и јачању правне државе.Он је додао да европски комесари Оли Рен и Роберто Алмуња разматрају могућност да се средства из Фонда ИПА доделе као подршка буџету Србије, пошто се средства тог типа иначе не додељују буџетима земаља.
 
Добијен новац биће искоришћен за подршку реформама, укључујући усклађивање домаћих стандарда са европским. Преко четвртине средстава биће резервисано за пројекте који укључују увођење европских стандарда и оспособљавање државе да преузме обавезе за будуће чланство у ЕУ. Новац је, између осталог, намењен избеглим и интерно расељеним лицима, јачању капацитета Народне банке Србије, обуци службеника у Влади и општинским властима, укључивању деце маргинализованих група и деце са посебним потребама у систем предшколског и школског образовања, борби против корупције и другим областима.

Leave a Comment