„СРЕДЊОШКОЛЦИ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ“

Почетак » „СРЕДЊОШКОЛЦИ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ“ » Вести » „СРЕДЊОШКОЛЦИ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ“
Више од 280 ученика ваљевских средњих школа укључило се у пројекат под називом „Средњошколци за средњошколце“. У оквиру овог пројекта који реализује Унија студената Србије, они су волонтирали у преко 120 фирми, предузећа и приватних радњи које послују на подручју града Ваљева.
 
„Средњошколци за средњошколце“ се други пут за редом реализовао у двадесeт градова Србије, међу којима је и Ваљево, са идејом да ученици у пракси примене своје искуство из школе. Наиме, они један дан у школској години не похађају наставу, већ волонтирају у предузећима. Ђаци из ваљевских средњих школа имали су прилику да на Дан волонтирања проведу у улози запослених и то у предузећу „Инграп-омни“, „Крушик“, „Водовод“, у неколико штампарија и занатских радњи.
 
На овај начин, ученици и ученице су добили прилику да промовишу вредности волонтеризма и допринесу оснивању првог средњошколског фонда у Србији који ће сами моћи да користе. Дневнице које су зарадили биће уплаћене на рачун Фонда.
Пројекат у Ваљеву реализован је уз подршку Града, Канцеларије за младе, као и Регионалне привредне коморе Ваљево која је омогућила брже и лакше проналажење радних места за волонтере средњошколце.
 
Овај концепт, у европским земљама познат као „Social Day”, заснован је на активизму и волонтеризму младих и афирмације друштвено одговорног понашања.

Leave a Comment