Средњошколци за средњошколце

Почетак » Средњошколци за средњошколце » Вести » Средњошколци за средњошколце

Више од 140 ученика ваљевских средњих школа укључило се данас у пројекат под називом „Средњошколци за средњошколце“ који реализује Унија средњошколаца Србије. Они су волонтирали у преко 50 фирми, предузећа и приватних радњи које послују на подручју града Ваљева. Идеја је да се од прикуљеног новца оформи посебан фонд из ког ће средства користити ђачки парламенти који ће пријављивати пројекте на конкурс о теми „Школска околина“.
 
Овај концепт финансирања активизма младих и афирмације друштвено одговорног понашања, у европским земљама познат као „Social Day је пилот пројекат који се први пут данас реализује у петнаест градова Србије, међу којима је и Ваљево, са идејом да буде самоодржив. Ученици и ученице ће на овај начин добити прилику да промовишу вредности волонтеризма и допринесу оснивању првог средњошколског фонда у Србији који ће сами моћи да користе.
 
Пројекат „Средњошколци за средњошколце“ финансира Министарство омладине и спорта, а средњошколци су подршку добили и од Министарство просвете Републике Србије и Привредне коморе Србије.
 
Пројекат је у Ваљеву реализован уз подршку Града и градоначелника Зорана Јаковљевића, Одбора за имплементацију Локалног плана акције за децу града Ваљева, Канцеларије за младе, као и Регионалне привредне коморе Ваљево која је омогућила брже и лакше проналажење радних места за волонтере средњошколце. 

 

Leave a Comment