Сремушијада на Повлену привукла велики број посетилаца

Почетак » Сремушијада на Повлену привукла велики број посетилаца » Актуелно » Сремушијада на Повлену привукла велики број посетилаца

Град Ваљево је са задовољством покровитељ велике традиционалне манифестације „Повленске сремушијаде“ која се одржава у срцу ваљевских планина, јер руководство града планира да изради нов концепт пропагирања не само здравих стилова живота, већ и реализацијом тих програма и активности пре свега превенцију многих обољења, нагласио је градоначелника града Ваљева др Слободан Гвозденовић на отварању „Повленске сремушијаде“. „Манифестације које промовишу здраве стилове живота, реализоваћемо под покровитељством европских фондација и града Ваљева, а под називом „Ваљево здрав град“. Очекујемо да ће „Повленска сремушијада“ бити део тог пројекта“, оценио је градоначелник Гвозденовић.

Трећа „Повленска сремушијада“, која се одржава се у част самоникле и лековите биљке-сремуша, која расте у изобиљу на Повлену надомак Ваљева, окупила је велики број посетилаца из целог региона. Након свечаног отварања, уприличена је изложба фотографија Душана Јовановића под називом „Прича о Повлену“. Књижевник Радован Бели Марковић говорио је „Причу о сремушу“, а у богатом програму учествовали су и етнолог Драгомир Антонић, глумац Љубивоје Бубе Марковић, група певача са Повлена „Алка“, оркестар трубача „Браћа Илић“, хармоникаш Михаило Ћебић, појац Марко Томић и многи други. Организатори су у част захвалности уручили поклон слику Душану Михајловићу, бившем председнику општине Ваљево.

У такмичењу у спремању јела од сремуша учествовало је 14 екипа, а посетиоци су имали прилику да дегустирају ове својеврсне специјалитете који негују богату српску традицију. Прво место, по оцени стручног жирија, освојила је екипа која носи назив „Повленска коса“ чији су чланови Бојан Бранковић и Милена Милошевић.

Покровитељ манифестације која  промовише лековите биљке, здраве стилове живота и природне ресурсе и лепоте Повлена, је град Ваљево.

Организатори су Удружење „Заштита природе“ из Доњег Таора, Туристичка организација Ваљево, Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“ и Клуб „Арс Нова“, уз подршку бројних донатора.