Сремушијада на Повлену

Почетак » Сремушијада на Повлену » Актуелно » Сремушијада на Повлену

У част чудесне биљке-сремуша, која расте у изобиљу на Повлену надомак Ваљева, у суботу 13. маја 2017. године, на овој планини одржаће се трећа „Повленска сремушијада“. Свечано отварање је у 12.00 часова, потом следи изложба фотографија Душана Јовановића под називом „Прича о Повлену“. Књижевник Радован Бели Марковић говориће „Причу о сремушу“, а у богатом програму учествоваће и етнолог Драгомир Антонић, глумац Љубивоје Бубе Марковић, група певача са Повлена „Алка“, оркестар трубача „Браћа Илић“, хармоникаш Михаило Ћебић, појац Марко Томић и многи други. Такмичење у спремању јела од сремуша и додела награда је у 13.00 часова.

Манифестација која негује традицију конзумирања сремуша, биљке са лековитим својствима, али и промовише природне ресурсе и лепоте Повлена, најављена је у хотелу „Омни“. Овом приликом промовисан је „Кувар о сремушу“ аутора Драгомира Антонића, уприличена је дегустација јела од сремуша, а у програму су учествовали трубачи, глумац Љубивоје Бубе Марковић и многи други. Промоцији и наваји присуствовао је и градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић, са сарадницима, као и чланови делегације из немачког града Фафенхофена који у Ваљеву бораве у оквиру реализације пројекта  „Партнерство одрживог развоја јединица локалних самоуправа“.

Покровитељ „Повленске сремушијаде“ је град Ваљево, а организатори Удружење „Заштита природе“ из Доњег Таора, Туристичка организација Ваљево, Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“ и Клуб „Арс Нова“, уз подршку бројних донатора.