Штаб апелује да се максимално штеди електрична енергија

Почетак » Штаб апелује да се максимално штеди електрична енергија » Вести » Штаб апелује да се максимално штеди електрична енергија
Штаб за ванредне ситуације апеловао је на данашњој седници да се максимално штеди електрична енергија. Од данас ће бити предузете све неопходне мере да се потрошња смањи у свакој јединици локалне самоуправе на територији Републике Србије.  „У наредна 24 сата следи искључење свих великих потрошача, установа, предузећа, који нису везани за прехрамбену индустрију и који нису од виталног значаја за функционисање града. Град ће у току дана доставити распоред искључења јавног и декоративног градског осветљења како би Елелектродистрибуција већ вечерас према распореду извршила искључења“, нагласио је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације Зоран Николић, директор Електродистрибуције Ваљево. Штаб је упутио апел свим суграђанима и сугерисао да се он мора најозбиљније схватити-да свако у свом домаћинству учини све како би редуковао потрошњу електричне енергије.
 
Комунална полиција и инспекција су током јучерашњег обиласка лоцирали и обележили објекте где постоји потенцијална опасност од пада леденица. Свим привредним субјектима и физичким лицима наложено је да, где год је то могуће уклоне леденице са кровова, тераса. Специјални тимови ће и данас у току дана обилазити објекте високе спратности и механизацијом уклањати леденице, а грађанима је упућен апел да због личне безбедности поштују заштитном траком означена места.
 
С обзиром на то да је и у наредним данима прогнозиран јак мраз и  веома ниска температура, Штаб је упозорио да су овакве временске прилике сврстане у ред екстремно опасних и да  сходно томе приоритет мора бити збрињавање угроженог становништва. Штаб је наложио Центру за социјални рад да организује збрињавање бескућника. Само током јучерашњег дана успешно су збринуте и пребачене до здравствене установе две труднице, а тренутно Центар има више од 50 захтева за дистрибуцију хране и лекова до угрожених становника планинских села.
 
Пријем захтева и информација од грађана и убудуће ће бити омогућено на телефон 985 где ће од данас, поред припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, дежурати и представници градске Дирекције, као и Центра за социјални рад. Они ће прослеђивати све захтеве грађана за евакуацију, за дистрибуцију хране, лекова и других потрепштина, као и захтеве за чишћење некатегорисаних путева по посебном налогу.
 
Штаб је на данашњој седници констатовао да су сви регионални, магистрални путеви, локални путеви у улице првог и другог приоритет очишћени и да се саобраћај на подручју града Ваљева несметано одвија. Отклоњен је и квар на водоводној мрежи у Улици Миливоја Радосављевића, тако да нема проблема у снабдевању водом, а Топлана ради уобичајеним режимом прилагођеним ниским температурама. Радници Видрака и припадници Војске Србије јуче су чистили тротоаре у Пастеровој улици, у Улици Владике Николаја, у Ужичкој, а данас ће чистити у Збратимљеним
Градовима и Насељу ослободиоци Ваљева. Са данашње седнице Штаба још једном је упућен апел свим радно способним суграђанима да се активно укључе у чишћење снега и уклањање леда.  

Leave a Comment