Штаб за ванредне ситуације 20. октобар

Почетак » Штаб за ванредне ситуације 20. октобар » Актуелно » Штаб за ванредне ситуације 20. октобар

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева, на 53. седници, одржаној 20.10.2020. године донео је следеће закључке:

 

I Појачати инспекцијски надзор од стране инспекција града Ваљева, комуналне милиције и републичких инспекција над применом мера које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19.

 

II Инспекције су дужне да достављају дневне извештаје о спроведеним контролама, Команданту и Начелнику Штаба за ванредне ситуације града Ваљева и Шефу Одсека за ванредне ситуације и послове одбране Градске управе града Ваљева.

 

Поред појачаног инспекцијског надзора који је наложен на данашњој седници, са Штаба за ванредне ситуације је упућен апел грађанима,  предузетницима, правним лицима и другим привредним и јавним субјектима да доследно спроводе мере како на отвореном, тако и у затвореном простору.

Повећање броја новооболелих, све већи број прегледа у Ковид амбулантама Дома здравља и Болници, као и повећани број пријема на болничко лечење сигурни су показатељи да је Ваљево улази у нови талас Корона вируса. Најважнију улогу имају управо појединци, који личном одговорношћу могу успорити ширење вируса.

ПРЕСЕЦАЊЕМ ПУТЕВА ПРЕНОСА, ОТКРИВАЊЕМ И ИЗОЛАЦИЈОМ асимптоматских, пресимптоматских носилаца вируса  и ЛЕЧЕЊЕМ  оболелих се спречава даље ширење болести и зато треба:

  • ОДРЖАВАТИ ДИСТАНЦУ,
  • НОСИТИ МАСКУ,
  • ПРАТИ РУКЕ И НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ,
  • ИЗБЕГАВАТИ ГРУПЕ НАРОЧИТО У ЗАТВОРЕНОМ,
  • ЈАВИТИ СЕ ЕПИДЕМИОЛОГУ И ОРДИНИРАЈУЋЕМ ЛЕКАРУ ОДМАХ ПО ПОЈАВИ ПРВИХ СИМПТОМА.
  • АКО  СЕ БОРАВИ  ДУЖЕ  У ЗАТВОРЕНОМ  ПРОСТОРУ  ДРЖАТИ ОТВОРЕНЕ ПРОЗОРЕ УКОЛИКО ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ ДОЗВОЉАВАЈУ  ИЛИ ЧЕШЋЕ ПРОВЕТРАВАТИ, ПОВРЕМЕНО НАПРАВИТИ  ПРОМАЈУ.
  • ДОСЛЕДНО СПРОВОЂЕЊЕ СВИХ МЕРА У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ, УРЕДБОМ  И НАРЕДБОМ ВЛАДЕ И МИНИСТАРСТВА  ЗДРАВЉА  РС, КРИЗНОГ И ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ.

Командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић апелује на суграђане да спроводе све противепидемијске мере, не организују веће скупове, славља и не присуствују таквим окупљањима.

„Молим суграђане свих генерација, посебно младе да схвате озбиљност ситуације, јер је доказано да су окупљања најчешћи пут ширења вируса! Поједини грађани од нас траже да кажњавамо и доносимо још строже мере, јер су свесни да због неодговорности појединаца можемо бити у још тежој ситуацији! Градска власт је до сада показивала висок степен разумевања, толеранције и предузимање репресивних мера смо свели на минимум! На жалост, ако се до краја недеље епидемиолошка ситуација не побољша или стабилизује, а предложене противепидемијске мере не буду доследније спроводиле , мораћемо да прибегнемо  доношењу строжих мера! Да ли треба да изричемо новчане казне, подносимо прекршајне пријаве, додатно ограничавамо радно време угоститељских и других објеката, или можемо да носимо маске, држимо физичку дистанцу и не окупљамо се у већем броју и тако сачувамо животе, здравље, здравствени систем, привреду и егзистенцију града и грађана?!

Поштовани суграђани, молим вас да уважите апеле, јер су у питању наши животи, који су вреднији од било какве прославе, коју можемо организовати већ идуће године! Ниједна препорука и противепидемијска мера није донета да се малтретирају грађани, никоме није пријатно да носи маске, али је све ово мали појединачни напор и одрицање које ће допринети пресецању путева ширења вируса“, поручио је градоначелник Лазар Гојковић.