Штаб за ванредне ситуације града Ваљева, након састанка Стручно-оперативног тима је издао следећа обавештења и препоруке

Почетак » Штаб за ванредне ситуације града Ваљева, након састанка Стручно-оперативног тима је издао следећа обавештења и препоруке » Актуелно » Штаб за ванредне ситуације града Ваљева, након састанка Стручно-оперативног тима је издао следећа обавештења и препоруке

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева, након састанка Стручно-оперативног тима је издао следећа обавештења и препоруке. Поред ових препорука, све до сада мере које су донете од стране Владе Србије, Кризног штаба, Штаба за ванредне ситуације града Ваљева и надлежних министарстава, важе док траје ванредно стање.

OБАВЕШТЕЊЕ

  1. КОВИД амбуланта у Новом насељу ће од 4. маја радити до 22 часа, а након тога се пацијенти могу јављати у КОВИД амбуланту у Општој болници Ваљево.
  2. Редовни прегледи не Ковид пацијената се обављају редовно сваки дан до 18 часова као и систематски прегледи деце за упис у школу у амбуланти на Петом пуку.    
  3.  Завод за јавно здравље Ваљево наставља са редовним пословима: микробиолошка лабараторија ради редовно радно време, санитарни прегледи се обављају сваког радног дана од 15 до 17 часова уз поштовање свих мера, редовна контрола водоснадбевања, безбедности хране и аерозагађење.

ПРЕПОРУКЕ

  1. Предшколска установа „Милица Ножица“ да испоштује препоруке надлежног Министарства и да број деце у групи не буде већи од осам, а да запослени раде у турнусима од по недељу дана, по плану који ће доставити Штабу за ванредне ситуације града Ваљева.

 

  1. Запослени у Предшколској установи „Милица Ножица“ да децу едукују о правилима понашања у време ублажавања мера због пандемије Корона вируса, које изискују опрезност у контактима. То се односи на мере личне заштите и хигијене најмлађих, који ће од 11. маја боравити у обдаништима.

 

  1. Наставити са посебним чишћењем зелених јавних површина и реквизитима, као и са редовним уклањањем отпада

 

  1. Рад јавног градског, приградског и локалног превоза путника (у даљем тексту: јавни превоз) ће се организовати фазно у складу са епидемиолошком ситуацијом, односни на тај начин што ће услуге јавног градског у приградског превоза пружати према следећим приоритетима:

– прва фаза: запослена лица,

– друга фаза: студенти и ђаци,

– трећа фаза: незапослени, туристи, остала лица (укључујући и пензионере млађе од 65 година)

– четврта фаза: лица старија од 65 година.

 

  1. Са успостављањем градског превоза, број и распоред путника треба бити такав да омогућава прописани размак између њих. Препоручљиво је ограничити број путника на број седећих места по једно у седишту један ред празан

– нарочито обележити улазно-излазна врата

– одржавати хигијену возачког места

– хигијена путничког простора- чешће прање дезинфекција и проветравање

– путници да се возе искључиво са маском

– одржавање хигијене руку

– држање социјалне и физичке дистанце

– контролори и возачи  при контакту с путницима морају носити маску за уста и нос, те користити једнократне рукавице које се морају дезинфиковати или променити након завршене једне вожње. Заштитну маску треба редовно мењати, а обавезно увек када постане влажна и мокра. Пре и након скидања маске, руке треба опрати топлом водом и сапуном или дезинфиковати. Искориштене једнократне маске одлажу се у вреће за смеће које су смештене у канте с поклопцем.

 

  1. Наставити са спровођењем мера личне заштите појединаца, које се односе на личну заштиту и коришћење маски, дезинфекцију руку, као и држање социјалне и физичке дистанце и забране груписања.