Штаб за ванредне ситуације о заштити од шумских пожара и одбрани од града

Почетак » Штаб за ванредне ситуације о заштити од шумских пожара и одбрани од града » Вести » Штаб за ванредне ситуације о заштити од шумских пожара и одбрани од града
Број пожара на територији Колубарског округа у односу на исти период прошле године је мањи за 49,9% и то је резултат планског рада надлежних служби и града Ваљева, као и осталих општина, речено је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.
 
Чланови Штаба су усвојили извештај о стању организације и спровођењу превентивних и оперативних мера заштите од пожара на подручју града Ваљева и обезбеђивању услова за спровођење мера заштите од пожара (за период јануар – август 2013. године).
 
Милан Михајловић, начелник Штаба за ванредне ситуације је рекао да су у протеклом периоду чланови Савета Колубарског управног округа упознати са Оперативним планом спровођења мера заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара на подручју Колубарског управног округа у 2013. години. Дистрибуирано је 7.500 флајера „Поштујмо закон и спречимо пожаре на отвореном простору“ и „Породичног приручника за понашање у ванредним ситуацијама“, одржани зборови грађана посвећени спровођењу мера заштите од пожара на отвореном простору.
 
Инспектори Одељења за ванредне ситуације Ваљева су обавили инспекцијске надзоре и наложили власницима и корисницима шума (грађанима, ШУ „Ваљево“, јединицама локалне самоуправе, команди гарнизона Ваљево и Епархији Ваљевској) спровођење превентивних мера заштите од пожара. У свим ватрогасно-спасилачким јединицама су додатно обучавани ватрогасаци-спасиоци за сезону пожара, што је све уродило плодом, јер је сезона прошла без иједног шумског пожара на овој територији.
 
Градоначелник Ваљева и командант Штаба Станко Терзић је констатовао да је остварен добар резултат, али да се не смемо уљуљивати  и да ово захтева нашу даљу опрезност и мобилност.
 
„Добар резултат није дошао сам од себе. Предузели смо потребне превентивне мере и ово је резултат високог професионализма свих људи који су ангажовани и којима одајемо признање. Имамо обавезу да задржимо постигнути ниво и у наредном периоду“, рекао је командант Штаба Станко Терзић.
 
Срђан Живић из Шумске управе „Ваљево“ је упознао чланове Штаба са бројним мерама које су предузете на терену.
 
„Сваке године обнављамо и постављамо нове противпожарне табле. На Маглешу смо урадили 1 км, а у плану је да се на Дивчибарама уради 2 км противпожарнепруге.  У периодима када је највећи ризик од шумских пожара даноноћно су дежурали шумари. Тако је заустављено неколико пожара у иницијалној фази, попут пожара на ски-стази, на Голупцу и испод хотела „Дивчибаре““, рекао је Живић.
 
Чланови Штаба су данашњој седници усвојили и план заштите простора, инфраструктуре и објеката од значаја за предузимање мера и извршавање задатака заштите и спасавања на подручју града Ваљева. Неопходно је кроз просторне и урбанистичке планове, пројектовање и изградњу обезбедити сеизмичку отпорност грађевинских објеката. Ризик од поплава ће бити значајно смањен када се брана „Стубо Ровни“ стави у функцију, а решиће се и проблем водоснабдевања у пределима где нема воде. Спровођење превентивних мера заштите од поплава у урбаним насељима и водама другог реда, као и заштите шума од пожара којима газдују јединице локалне самоуправе, изградња „заштитног прстена“ као противпожарне пруге око Туристичког центра Дивчибаре, наставак изградње хидраната на сеоским водоводима на подручјима великих шумских комплекса, као и изградња мини акумулација за водоснабдевање у периодима великих суша и за гашење шумских пожара, најважније су предложене мере.
Директор Електродистрибуције Ваљево Зоран Николић је указао на велики број крађа на трафо-станицама, чиме се могу изазвати пожари, али и угрозити општа безбедност грађана. Због крађе бакра у Ваљеву су обијене четири, а на територији Уба три трафо станице.
 
Дејан Јовановић из Полицијске управе Ваљево је рекао да је овај проблем актуелан у целој Србији и да је полиција на добром путу да стане на пут овим крађама, које осим угрожавања безбедности, представљају и велики трошак за државу.
 
Заменик градоначелника и заменик команданта Штаба Витомир Митровић је предложио и да се  језера у ваљевском крају очисте и ураде приступни путеви, јер то може олакшати водоснабдевање за пољопривреду, али и послужити за брзо снабдевање водом у случају шумских пожара.
 
Данас је разматрана информација о стању система одбране од града на територији Радарског центра „Ваљево“. Начелник Штаба Милан Михајловић је констатовао да је стање релативно повољно, јер година протиче без великих временских непогода. До сада је противградна заштита дејствовала 23 дана, а испаљене су 944 противградне ракете. И даље нема довољно ракета и у просеку свака противградна станица на располагању има по три ракете. Многе општине, као и град Ваљево су донирале ракете, што ублажава ову ситуацију.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да је град Ваљево прошле године издвојио 1,5, а ове године 2 милиона динара као стимулацију за рад противградних стрелаца и да ће упркос мерама штедње које се спроводе, Ваљево настојати да из године у годину повећава средства за заштиту од града.

Leave a Comment