Штаб за ванредне ситуације

Почетак » Штаб за ванредне ситуације » Вести » Штаб за ванредне ситуације
Метеоролошка и хидролошка ситуација у Ваљеву је релативно стабилна, а у протекла 24 сата је пало 45 литара кише и снега по метру квадратном, оцењено је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације. Водостај реке Колубаре је опао за 15-20 центиметара и сада је у стагнацији.  Колубара није достигла ни редован ниво одбране од поплава, а надлежне службе нису забележиле ни једну критичну ситуацију. На појединим деоницама реке Рабас и Кривошија су се излиле у пољопривредно земљиште, али нису угрозиле стамбене објекте.
 
Ситуација у Ваљеву је стабилна пре свега захваљујући и томе што су водотокови првог и другог реда очишћени и добро припремљени за прихват веће количине воде. Осим тога и чишћење кишне канализације у протеклих годину дана је дало резултате, па није било већих проблема ни са водом на градским улицама. Отклоњени су застоји на путевима у Лесковицама и Лелићу, а Штаб је донео закључак да се радио-аматери укључе у систем информисања. 
 
Током викенда организована су дежурства надлежних градских служби, као и јавно-комуналних предузећа „Водовод“ и „Видрак“. Комунална полиција и инспекција су 24 сата на терену.Уколико буде било потребно, Штаб за ванредне ситуације ће заседати и током викенда.Очекује се да ће данас пасти 30 центиметара влажног снега, са тенденцијом слабљења падавина у наредна два дана. 
 
Након седнице Штаба за ванредне ситуације, конференцију за новинаре одржао је заменик градоначелника Жарко Ковач. „ Водостај Колубаре је 105 центиметара, што је пола метра мање од коте када се проглашава редовна одбрана од поплаве. Како наше надлежне службе пријављују, није дошло до уливања воде у стамбене објекте. Било је воде у неким каналима, било је површинске воде на улицама, али она је брзо отицала и нису биле потребне неке значајне интервенције. Ноћас је дошло до прекида саобраћаја на путевима у Пријездићу и Лелићу, који су у  току ноћи очишћени.Дошло је до изливања мањих речица низводно од Ваљева које су поплавиле пољопривредно земљиште, али нису угрозиле стамбене објекте. Забележени су проблеми са снабдевањем електричном енергијом у појединим месним заједницама: Каменица, Драчић, Ставе, Лелић, Лесковице.Морамо бити спремни и за наредни период, а  сва предузећа остају у стању приправности наредних дана. Ситуација је под контролом у Ваљеву“, рекао је заменик градоначелника на данашњој конференцији за новинаре. 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Comment