Стабилно финансирање и задржан ниво услуга установа културе, оцена Градског већа

Почетак » Стабилно финансирање и задржан ниво услуга установа културе, оцена Градског већа » Вести » Стабилно финансирање и задржан ниво услуга установа културе, оцена Градског већа
Чланови Градског већа Ваљева на данашњој седници усвојили су предлог Одлуке о завршном рачуну града Ваљева за 2011. годину.
 
Реализација буџета града Ваљева и у 2011. години је била добра, упркос тешкоћама са којима се суочавала привреда у читавој Србији, оцена је градског руководства. То доказује да у граду постоји привредна активност. Начелница Одељења за финансије Милена Јовановић је рекла да су приходи града у 2011. години били 1.766.522.835 динара, а расходи 1.744.940.039 динара. Буџет је реализован са 94,6% у односу на планирано, што је велики успех у односу на тешкоће у Србији током протекле године.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је рекао да је и током прошле године вођена одговорна политика и да се трошило онолико колико се имало.
 
„Реализација буџета током првих пет месеци ове године од 41%, показују да у граду постоји привредна активност . Приходи од пореза на зараде су највећи извор прихода буџета и нетачно је да су то само порези на зараде запослених у државном сектору. Из буџета 2011. године, чији завршни рачун данас усвајамо, види се да је он био управо онакав каквим смо га и представљали – развојно- социјални“, рекао је градоначелник Ваљева.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић је рекао да је ова градска власт континуирано одговорно и домаћински располагала буџетским новцем:
 
„Ретко који град у Србији је обезбедио финансијску сигурност својих корисника, као што је то био случај у Ваљеву. Наше таксе и порези су међу нижима у Србији и то је доказ да нисмо претерано оптеретили нашу привреду“, рекао је заменик градоначелника и то потврдио недавно објављеном табелом у листу „Политика“ по којој је ваљевска накнада за коршћење грађевиснког земљишта од 1,2% међу нижима у Србији, нарочито међу сличним или већим градовима.
 
Чланови Већа су разматрали извештаје рада за прошлу годину установа културе и спорта. Дом здравља је након преласка на локални ниво и функционисања као самосталног правног субјекта. Накони великих дуговања од 27 милиона динара и штрајком запослених, наслеђеним из претходног периода, до краја 2011. године је ситуација стабилизована и дуг смањен на 2,4 милиона динара.
 
Набавка нове опреме, инвестиционо улагање изградњом нових 500 и адаптацијом око 700 квадратниих метара, уз сарадњу са локалном самоуправом, само је део послова започет прошле године, образложили су директор Дома здравља Миливоје Симовић и градоначелник и заменик градоначелника Ваљева.
 
Радом Здравствене установе „Апотека  Ваљево“ задовољни су и руководство Установе и функционери града. Упркос великим проблемима у индустрији лекова, грађани Ваљева и Колубарског округа су били редовно снабдевани већином медикамената.
 
Милка Ерић, чланица Градског већа задужена за културу је похвалила напор представника ваљевских установа културе, који су у несумњиво тешким околностима одржали ниво рада и допринели доброј промоцији Ваљева.
 
Центар за социјални рад „Колубара“ је након измене Закона о социјалној заштити добио већи број корисника социјалне помоћи у Ваљеву. Директорка Центра Зорка Јеремић је рекла да 5,9% становништа Ваљева користи макар један вид социјалне помоћи.  Од 4.304 корисника у 2010. години, у 2011. години је повећан број корисника на 4.923.
 
„Градска управа Ваљева чини велике напоре да заједно са нама ублажимо тешко стање корисника помоћи. Повећава се и број породица које користе помоћ- у 2010. је било 616, а у 2011. години 817 породица. Уз постојеће услуге које су задржале добар ниво, увели смо и две нове услуге, а то су Сигурна кућа и ургентно збрињавање одраслих лица“, рекла је директорка Центра.
Центар за културу Ваљева је задовољан протеклом годином у којој је реализован 301 програм, који је са Тешњарским вечерима заједно, пратило 96.580 посетилаца.
 
Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ је у 2011. години повећала број чланова са 4.200 у 2010, на 4.500 у 2011. години. Обновљен је и појачан књижни фонд и он сада износи 141.000 књига. Реализовани су и бројни квалитетни програми у Библиотеци, чиме је у потпуности испуњен план рада Установе, рекла је директорка Зорица Милинковић.
 
Уз две нове поставке о Десанки Максимовић и у Кули Ненадовића и 100.000 посетилаца, Народни музеј Ваљева је наставио успешан рад и у 2011. години.  У складу са законским прописима и планом рада и активностима Међуопштинског историјског архива Ваљева су у оправдана и средства која су им додељена из буџета града, сагласили су се чланови Градског већа.
Завод за заштиту споменика културе је реализацијом пет значајних пројеката, седам археолошких истаживања, израдом пројектне документације, популаризацијом културног наслеђа успео и да у по свим оценама тешкој 2011. години уради доста ствари на заштити културних добара у ваљевском крају и шире.
 
Модерна галерија Ваљева је у прошлој години сачувала програмску оријентацију и организовала две изузетне изложбе, од којих се изложба „Од Станчића до Станића“ нашла у самом врху догађаја из културе у Србији 2011. години, по оцени стручњака.
 
Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ је у 2011. години продубио добре односе са аустралијским уметницима и наставио да ваљевској, али и јавности Србије представља ову врхунску и мало познату уметност са далеког континента.
 
Нове услуге, нови објекти од којих је ски стаза најзахтевнија, али непромењен број запослених и ниске плате, околности су у којима је пословала Установа за физичку културу „Валис“. С обзиром на то да кроз објекте које одржава „Валис“ прође 120.000 људи и да је безбедност корисника на првом месту, директор Установе Милора Минић је рекао да је и 2011. година протекла беспрекорно, али да је неопходно да се и ова установа трансформише, како би се задржао квалитет услуга и безбедност објеката и корисника, али и сачували  квалитетне раднике.
 
Радио Ваљево се након турбулентних година, у 2011. години базирао на подизање нивоа услуга и слушаности. Из буџета града је добијено 4 милиона, док су запослени зарадили 2 милиона динара.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић је похвалио напоре руковоства и запослених у Радио Ваљеву на очувању традиције и значаја које има Радио Ваљево. „То је препознао и град и упркос непримереној и ригидној законској процедури, сачувао овај радио“, рекао је заменик градоначелника.
 
„Успешна сезона је и иза Културно уметничког друштва „Абрашевић“ са преко 15.000 посетилаца, 30 наступа фолклорног ансамбла и 11 наступа омладинског и градског хора, премијером представе „Живот у тесним ципелама“, али и бројним наступима „Абрашевићевих “ глумаца, певача и играча у пројектима у Србији“, рекао је секретар Друштва Бранко Антонић.

Leave a Comment