Станови у замену за Дом војске

Почетак » Станови у замену за Дом војске » Вести » Станови у замену за Дом војске

Након јучерашњег разговора градоначелника Ваљева Зорана Јаковљевића и министра одбране Драгана Шутановца у Београду, постигнут је договор у начелу да град обезбеди станове у вредности од 50 милиона динара и постане власник Дома војске. Мастер планом Војске Србије предвиђено је да неколико парцела и војних објеката у граду буде отуђено од Војске Србије.
 
Овом приликом, министар одбране још једном је изнео чврст став Војске Србије да објекте и парцеле неће уступати без новчане надокнаде. Министарство одбране већ преговара са неколико градова у Србији где је предвиђена продаја војне имовине у складу са овим ставом. На састанку са градоначелником речено је да ће се Ваљеву изаћи у сусрет и учинити уступак,  јер је на основу предходних преговора већ обезбеђено 5 станова у вредности од 15 милиона динара. Процењена вредност Дома војске је 50 милиона динара, а град ће буџетом предвидети средства за учешће у изградњи преосталих станова у вредности од 35 милиона динара. Постигнут је договор да се овај план реализује до септембра наредне године.
 
Иначе, град је у више наврата предходних година покушавао да са Војском Србије и Министарством одбране постигне договор о откупу Дома војске, некада велелепне грађевине под заштитом државе, својеврсног симбола града, који је након деценије континуиране небриге постао потпуно руиниран. Након постигнутог договора, решење овог дугогодишњег проблема је већ сасвим извесно у року од годину дана, што ће на првом месту бити значајно за град Ваљево коме је у интересу да кад постане власник, реконструише овај објекат на атрактивној локацији у самом центру и врати му пређашњи сјај.
 
Градоначелник Јаковљевић овом приликом, пренео је министу Шутановцу да је Ваљево, поред Дома војске, заинтересовано и за куповину Касарне „Кадињача“ и Војног полигона „Ђеновац“ на Петом пуку површине 30 хектара. Преговори о томе почеће тек након добијања елабората и процене вредности имовине, који се тренутно ради у Војсци Србије и Министарству одбране.

 

 

 

Leave a Comment