Штедња тек следи

Почетак » Штедња тек следи » Вести » Штедња тек следи
НЕСПОРНО је да је безбедносна ситуација у Ваљеву од почетка године била нарушена. То што Полицијска управа нема начелника, нисмо директно повезивали са погоршањем безбедности у граду, нити је наше обраћање министру Дачићу изазвало недавно хапшење криминалне групе. Било је то зато што је дотадашњи начелник Полицијске управе отишао у пензију. Хапшење је, претпостављамо, резултат дужег праћења њихових криминалних активности, а полиција је проценила да је дошло време за акцију. У сваком случају, свесрдно подржавамо недавна хапшења као и рад на сузбијању свих видова криминала. Настојимо да Ваљево буде здрав град, са што мање незапослених и без криминала.

 
Ово каже Зоран Јаковљевић (ДС), градоначелник. Ваљево је, каже, међу ретким градовима у Србији који има усвојену стратегију за побољшање безбедности грађана.
* Недавно су у Ваљеву боравила 22 амбасадора европских земаља. Може ли град од тога да има користи?
– Амбасадор Словачке обећао је да ће његова земља Ваљеву поклонити мост, а шпански да ће његова влада да финансира све наше пројекте у вези са обновљивим изворима енергије. Холандски амбасадор је обећао економску сарадњу, а бугарски да ће повезати нашу музичку школу са њиховом у Софији.
* Које инвестиције, с обзиром на кризу, Ваљево очекује ове године?
– На плацу купљеном од града, компанија ”Горење” најавила је припрему градње фабрике у којој, кад буде завршена, треба да се запосли 500 радника. Отварање трговинских центара планирају француски ”Интермарше”, ”Фемили-маркет”, ”М-центар” који обухвата ”Меркатор” и ”Роду”. Такође, ”Делта” је заинтересована да отвори ”Макси” и ”Темпо”.
* На који начин Општинска управа
намерава да ”стегне каиш”?
– За плате запослених у Општинској управи ове године из буџета је било потребно издвојити 198 милиона динара. Већ приликом планирања овогодишњег буџета, били смо свесни наступајуће кризе, па је та сума смањена на 165 милиона динара. Троструко мање новца планирано је за награде и бонусе, преполовили смо дневнице, трошкове за мобилне телефоне, угоститељске услуге… Штедња ће тек да уследи рационализацијом радних места у јавним предузећима и установама, чији је оснивач град.
* Које су предности Ваљева у односу на остале градове?
– Дефинитивно – пољопривреда и туризам. Дивчибаре, Повлен, будућа акумулација Стубо-Ровни, венац ваљевских планина велики су туристички потенцијали. Интензивно побољшавамо инфраструктуру на Дивчибарама. Основали смо и Дирекцију за развој пољопривреде.
* Који су највећи проблеми Ваљева у овом тренутку?
– Незапосленост. Са 10 милиона из буџета помажемо малим фирмама да запосле стотинак радника. Направићемо индустријску зону, припремамо стратешка документа о одрживом и економском развоју града. Ове године, биће основан и Привредни савет града. Све то ће, сматрамо, допринети смањењу броја незапослених у Ваљеву.
 
КОАЛИЦИЈА
* КАКО функционише владајућа коалиција у Ваљеву?
– С обзиром на то колико је странака сачињава, владајућа коалиција у Ваљеву функционише веома добро. Све одлуке Градско веће доноси једногласно. Скупштина града их усваја потребном већином. Има, додуше, проблема кад су поједина кадровска решења у питању, али то је цена да би коалиција функционисала. Највећи део одговорности, за добре потезе, али и критике упућене градској власти, пада на Демократску странку.
 
 

Leave a Comment