Штета на пољопривредним добрима 335 милиона динара

Почетак » Штета на пољопривредним добрима 335 милиона динара » Вести » Штета на пољопривредним добрима 335 милиона динара

 

 Према првој процени, штета на пољопривредном земљишту у ваљевском крају, проузрокована невременом и градом, износи 335 милиона динара, саопштено је данас на седници Штаба за заштиту од елементарних непогода. Комисија за процену штете од среде је на терену прикупљала информације, утврђивала штету и регистровала домаћинства чији су стамбени, помоћни и пословни објекти, као и пољопривредна добра, претрпели штету. Потпуно су уништени усеви у Ваљевској Лозници, Веселиновцу и Дивцима. Комплетна процена штете биће позната у понедељак када се прикупе све пријаве грађана. Истовремено, Штаб апелује на грађане да још данас и сутра у својим месним канцеларијама и месним заједницама пријаве насталу штету.

Имајући у виду да су узроци поплава бесправно заузета корита са насипима и бесправно подигнути објекти, штаб је предузео конкретне мере на решавању ових проблема , односно наложио надлежним предузећима и службама да у најкраћем року омогуће пун протицајни профил у токовима река Љубостиње, Перајице и Кривошије. Упућен је налог Заводу за јавно здравље Ваљево да по списку ватрогасне бригаде обиђу полављена домаћинства и изврше дезинфекцију тог подручја. Од водопривредне инспекције затражено је да изда решење о рушењу моста код Крушика и код “Попекса“ који стварају велике проблеме, а чијим уклањањем би се створио пун проток воде и спречило плављење околног земљишта. Градска дирекција добила је задужење да реши проблем површинских вода дуж пута М4, а Предузеће за путеве да очисти канале на правцима Дивци – Ваљево и пут М4 – караула.С обзиром на велику количину падавина оправдано еј интересовање грађана за квалитет воде. Према речима директора Водовода Селимира Манојловића квалитет воде је на прописаном нивоу, нема никаквих проблема и фабрика ради пуним капацитетом.
С обзиром на чињеницу да би штете од града биле 70% мање да је било довољно противградних ракета, Штаб ће упитити захтев Републичком хидрометеоролошком заводу, али и Влади и Скупштини Србије са захтевом за хитну набавку ракета у циљу обезбеђивања ефикасније одбране од града. Штаб је био јединствен у оцени да су далеко мања улагања у адекватно опремање противградне станице , него санирање последица од града.
Нова седница Штаба за заштиту од елементарних непогода одржаће се сутра.
 
 

 

 

Leave a Comment