Стипендије за 144 ученика и студента

Почетак » Стипендије за 144 ученика и студента » Вести » Стипендије за 144 ученика и студента

Управни одбор  Фондације за талентоване ученике и студенте града Ваљева  доделио је  стипендије за укупно 144 ученика и студента, младе Ваљевце који су показали изузетне резултате у досадашњем школовању. По завршеном Конкурсу на који су се пријавила 202 кандидата, право на стипендију остварило је 10 ученика ваљевских основних школа, 23 средњошколца и 111 студената који су  на основним, струковним и  последипломским студијима. Основци ће из градског буџета добијати у наредних годину дана сваког месеца по 1200 динара, средњошколци 1800, студенти и последипломци 3500 динара.

„Реч је о бесповратним средствима и мада она нису велика у односу на изванредне резултате које ова деца постижу, значајна су као подстицај за даље успехе и још боље резултате током живота и школовања“, рекао је на конференцији за новинаре, организованој поводом објављивања резултата Конкурса, председник Управног одбора Фондације за талентоване ученике и студенте проф. мр Бранко Матић.
„Морамо да унапредимо рад Фондације и да променом Статута  омогућимо даље праћење резултата у школавању корисника стипендија. Напомињем да у наредној 2009. години очекујемо да ћемо бити у прилици да обезбедимо већи износ средстава која ће бити намењена овим заиста изузетно талентованим младим људима. То ће бити у ширем интересу локалне заједнице, па смо одлучили да анимирамо и бизнис сектор града Ваљева и да први иницирамо њихово укључивање у финансирање Фонда. Средства за талентоване ученике  и студенте града Ваљева већ су определила предузећа „ВЕГА“ и „АИК“ банка, па очекујемо убудуће да ће бити више привредника који ће учествовати у финансирању Фондације“, рекао је Матић.
Иначе, Фондација за талентоване ученике и студенте града Ваљева основана је 1995. године и сваке године има у просеку око 150 корисника стипендија.  Услови за добијање стипендије су искључиво добри резултати у редовном учењу и студирању у природним и  друштвеним наукама, уметности и спорту. Да би кандидат остварио право на стипендију, између осталог, мора имати једно од прва три места освојена на званичним републичким или међународним такмичењима, да је кандидат на пријемном испиту за упис на студије заузео једно од првих пет места, да има званично признат проналазак, ауторски или иноваторски рад. 

Leave a Comment