Стиже мазут из робних резерви

Почетак » Стиже мазут из робних резерви » Вести » Стиже мазут из робних резерви

Међу првима у Србији ЈКП „Топлана“ Ваљево потписало је уговор са Владом Србије о преузимању 1 475 тона мазута из робних резерви, чиме је обезбеђено грејање четири хиљаде корисника у наредна два месеца. Влада Србије дозволила је и повећање цена грејања, тако да је од 1. децембра даљинско грејање у Ваљеву скупље за 16, 71 одсто.

Нова цена износи 74, 91 динара (укључен ПДВ) по квадратном метру. На ова два начина делимично је ублажен системски проблем свих топлана у Србији – велики диспаритет између цене енергената и цене грејања, који је, уз нередовно плаћање рачуна корисника услуге, довео до великих дугова топлана. Дуг грађана, привреде и установа „Топлани“ тренутно износи 80 милиона динара.

„Цене грејања нису повећаване од априла ове године, а ово поскупљење је било неминовно због повећања цене мазута и других трошкова. Избегли смо да повећамо цене за дозвољених 30 одсто, имајући у виду тежак материјални положај у коме се налази велики број домаћинстава, а направили смо уштеду захваљујући новој топлани и мањим губицима у вреловоду“, каже Драган Деспотовић, директор „Ваљевске топлане“.
 
Уговорна обавеза је да се мазут у робне резерве врати за два месеца.
 

 

Leave a Comment