Стогодишњица Ваљевске болнице

Почетак » Стогодишњица Ваљевске болнице » Вести » Стогодишњица Ваљевске болнице
Председник Републике Србије Томислав Николић положио је венац на Воjничком спомен-гробљу из Првог светског рата у Ваљеву, чиме је започела церемонија обележавања 100 година Ваљевске болнице. У Међуопштинском историјском архиву Ваљева, под покровитељством председника Републике Србије Томислава Николића, на иницијативу Архива Србије и Међуопштинског архива Ваљева, уз подршку Министарства културе и града Ваљева, отворена је стална изложбена поставка „Страдање и хуманизам Ваљевска болница 1914.-1915.“Поставка, чији је аутор ваљевски историчар Велибор Видић, отворена је у згради некадашњег Хирушког павиљона, саграђеног 1907. године, у којем је до сада био депо Међуопштинског историјског архива. Изложбу је отворио градоначелник града Ваљева Станко Терзић. Ваљевска болница је постала симбол хуманости и пожртвованости  народа Србије и Ваљева, али и бројних медицинских мисија из целог света којима се поносе нациналне организације Црвеног крста. На отварању сталне изложбене поставке говорио је и председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић, као и аутор изложбе историчар Велибор Видић. Отварању изложбе присуствовао је председник Републике Србије Томислав Николић,  државни званичници, око 30 амбасадора, бројни гости из земље и иностранства.
 
Након отварања сталне изложбене поставке, председник Републике Србије Томислав Николић говорио је на отварању Међународне научне конференције „Страдање и хуманизам. Ваљевска болница 1914.-1915.“ Председник Србије је овом приликом истакао како ће Србија увек бити захвална Великој Британији, Шкотској, Белгији, САД, Русији, Холандији и Француској, које су се одазвале на позив за помоћ и у Ваљево послале своје санитетске екипе. „Међу њима било је пуно жена, све су биле храбре и одважне, све су наше Милунке Савић, све су оставиле здравље, многе и живот“, рекао је Николић. Он је рекао како нашим грађанима нико не може да одузме племенитост и систем вредности наслеђен од предака. Додао је како ће све што је српско заувек остати српско-Грачаница, Пећка патријаршија, Високи Дечани. „То је реалност, све друго би било силовање и одрицање под силом. Србија је вечна, српска баштина је за вечност за оне који долазе после нас и после њихове деце“, рекао је Николић. Председник Србије Томислав Николић је рекао и то да причу о Ваљевској болници треба стално понављати све док се младима не уреже у памћење и тамо остане заједно са Цером и Колубаром, одбраном Београда, Албанском голготом и Солунским фронтом.
 
Председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић оценио је како је хуманост у Ваљевској болници надрасла драму једног народа. „Појам Ваљевске болнице не сме бити симбол смрти, већ виталности којој дугујемо опстанак. Сећање на времена када смо били бољи и тиха назнака да би то још увек могли да будемо“, рекао је Костић. Након председника Српске академије наука и уметности, на отварању Међународне научне конференције, говорио је и директор Aрхива Србије др Мирослав Перишић. Он је овом приликом рекао да је Ваљевска болница не само симбол страдања и хуманости, већ у исто време историјски пример идентичних судбина војника, који су у јеку рата били људи без униформи и застава. „Српски лекари заједно са аустријским заробљеницима лекарима лечили су и српске и аустроугарске војнике. Ваљевска болница значајна је као јединствен пример који носи универзално историјску поруку-помоћи другом непознатом човеку како би му спасао живот“, рекао је Перишић. Он је најавио како је са директором аустријских државних архива договорено да наши архиви започну темељно истраживање о Ваљевској болници, као и то да би са архивима у другим државама требало заједнички истраживати Велики рат и прикупљати документа из архива и породичних збирки потомака добровољних медицинских мисија.
 
Отварању Међународне научне конференције „Страдање и хуманизам. Ваљевска болница 1914.-1915.“ присуствовао је патријарх српски Иринеј, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, око 30 амбасадора, представници градова Беч и Будимпешта, бројни државни званичници, гости из Србије и Ваљева.
 
Након отварања научне конференције, на сцени Центра за културу одиграна је позоришна представа „Ваљевска болница“ по мотивима романа „Време смрти“ Добрице Ћосића у извођењу драме Крушевачког позоришта.
 
Фотографије Драган Крунић:

Leave a Comment