Стратегија локалног одрживог развоја-први форум партнера

Почетак » Стратегија локалног одрживог развоја-први форум партнера » Вести » Стратегија локалног одрживог развоја-први форум партнера
Први форум партнера за израду Стратегије локалног одрживог развоја Ваљева од 2009. до 2019. одржан је данас у сали Скупштине града, уз присуство великог броја представника установа и институција из јавног и приватног сектора града Ваљева.  Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је поздрављајући присутне, рекао да је Ваљево повлашћен град, јер се у овом тренутку паралелно одвијају три важна пројекта. „То су израда Стратегије локалног одрживог развоја, израда Визије града и учешће епрограму економског развоја УСАИД-а –МЕГА програму.
 
Јанакис Антоанидис, председник Удружења кипарских општина и градова је подсетио на добру сарадњу Србије и Кипра и рекао да ће ово Удружење које има своје представништво и у Бриселу, помоћи српским градовима у приступу европским финансијским фондовима. Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина Србије је рекао да се у овом тренутку у 25 градова и општина у Србији, у оквиру ЕXCHANGE 2 програма, одвијају слични процеси. Он је похвалио данашњи одзив партнера у Ваљеву, рекавши да то улива наду да ће овај град добити један релевантан документ, који неће бити само мртво слово на папиру, већ веродостојна стратегија развоја града у наредних десет година.
 
Менаџери и координатори из ЕXCHANGE 2 тима су потом партнерима објаснили методологију и циљеве израде ове стратегије, као и ритам овог процеса, по коме би Ваљево већ на јесен могло да добије важан документ. „По свему судећи, услов да се у наредном периоду конкурише код европских фондова, биће и потврда да се неки пројекат налази у једном оваквом документу“, рекла је Ирина Славковић, менаџер програма ЕXCHANGE 2.
 
Израда Стратегије локалног одрживог развоја се реализује у оквиру програма ЕXCHANGE 2 – Јачање капацитета Сталне конференције градова и општина који финансира Eвропска унија из CARDS 2006 програма, који спроводи Делегација Европске комисије у Републици Србији (ЕЦД).  
Скупштина града Ваљева је својом одлуком, донетом 4.марта 2009. године, покренула процес стратешког планирања, а Градско веће је формирало координациони одбор састављен од представника локалне управе да започне процес. Процес стратешког планирања требао би да се заврши до краја новембра усвајањем Стратегије локалног одрживог развоја од стране Скупштине града.
 
Процес стратешког планирање одрживог развоја биће заснован на партиципативном приступу кроз укључивање локалних партнера од значаја за развој града. С тим у вези, формиран је Форум партнера, као неформално тело састављено од представника локалне самоуправе и локалних партнера. У оквиру Форума оформљене су три тематске радне групе и то за економски развој, друштвени развој и заштиту животне средине и инфраструктуру. Учешћем у радним групама, локални партнери ће директно учествовати у изради Стратегије одрживог развоја града Ваљева и тако утицати на будући развој локалне заједнице.
 
 

Leave a Comment