Студенти архитектуре у Ваљеву

Почетак » Студенти архитектуре у Ваљеву » Вести » Студенти архитектуре у Ваљеву
Студенти четврте и пете године Архитектонског факултета Универзитета у Београду, њих 12-торо, посетили су данас Ваљево. Добродошлицу им је пожелео Душан Арсенић, дил. инг архитектуре и члан Градског већа заједно са урбанистима Градске управе и Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева. Говорећи о предностима и манама града Ваљева кроз постојећа архитектонска и урбанистичка решења, Арсенић је нагласио да Ваљево ипак има „скривене адуте“, да није типично српски град и да има недовољно искоришћене капацитете. „Имаћете прилику да видите наш град кроз једну другу димензију, вашим очима, да оцените и можда да изнесете драгоцене предлоге“.
 
Овом приликом Властимир  Чарнојевић, дипл. инг архитектуре из Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева у уводном излагању оценио је да су се ови млади људи определили за „тежи“ део струке, јер урбанисти кроз свој рад посебну пажњу морају посветити и јавним презентацијама Планова, а посебно њиховој „одбрани“, што захтева додатни напор и труд превасходно због тога јер је то својеврсно „полагање испита“ али не пред професорима, већ људима из најразличитијих слојева друштва. „Ви обликујете простор у коме живимо, то је велика одговорност и обавеза, а када су у питању послови од јавног интереса, они су додатно подложни суду најшире јавности“, рекао је Чарнојевић.
 
Након пријема у згради Градске управе студенти су обишли центар града, а посетили су и ваљевски Народни музеј. Упознали су се са  радом градске Дирекције и Одељења за урбанизам, али и са актуелним Генералним планом града Ваљева и Планом детаљне регулације за зону градског центра који је у изради. Студенти су искористили прилику да сазнају више кроз примере у пракси, да чују искуства старијих колега и да направе корак даље у што ефикаснијој  примени стечених знања кроз школовање.
Организатори данашње посете били су Архитектонски факултет из Београда и Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева.

Leave a Comment