Студенти из Немачке на пријему код градоначелника

Почетак » Студенти из Немачке на пријему код градоначелника » Вести » Студенти из Немачке на пријему код градоначелника
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић приредио је пријем за студенте Универзитета примењених студија из немачког града Штутгарта, који бораве у студијској и радној посети Високој пословној школи струковних студија у Ваљеву. Овом приликом градоначелник Јаковљевић упознао је студенте из Немачке са привредним потенцијалима, развојним програмима, културним и историјским знаменитостима Ваљева. У разговору је оцењено да је ова студијска посета прилика за размену искуства, боље упознавање културе и начина живљења два града, али и система образовања.
 
„Надам се да су први утисци из Ваљева позитивни. Ваљево је град стар више од шест векова и ми смо врло поносни на нашу историју и културу. Наша модерна историја почиње после Првог српског устанка и значајан допринос у том устанку су дали знаменити људи из нашег краја. Када говоримо о економском развоју, Ваљево је имало, а има сада добро развијену војну индустрију. Највеће гринфилд инвестиције у нашем граду су компаније „VALY“, „Горење“ и „Аустротерм“. Поносимо се штампарском индустријом, грађевинским фирмама које добро послују не само у нашем граду већ и у Србији. Посебно нам је важно улагање у развој пољопривреде, а у протеклом периоду усвојили смо низ важних стратешких докумената којима смо дефинисали правце развоја и то се пре свега односи на резвој сектора пољопривреде и туризма“, рекао је између осталог градоначелник Јаковљевић у разговору са студентима и истако да Ваљево има изузетне природне ресурсе који привлаче велики број туриста, али има и аутентичну стару градску чаршију Тешњар која је задржала изглед још из доба турске владавине на овим просторима, а данас је тај део града интересантан филмској индустрији Србије.
 
Групу студената предводио је поф.др Михаел Нагел, шеф катедре за међународни бизнис Универзитета примењених студија, који је један од највећих у Штудгарту. Он је овом приликом изразио задовољство што су студенти у прилици да боље упознају Ваљево. „Осећамо се привилегованим што сте данас приредили пријем за нас“, рекао је Нагел и оценио, након разговора са градоначелником Јаковљевићем да је потребно узајамну сарадњу градити корак по корак, најпре на нивоу образовних институција и исторемено стварати услове за сарадњу у другим секторима.
 
Пријему код градоначелника присуствовало је 16 студената Универзитета примењених студија, проф.др Нагел и директорка Високе пословне школе струковних студија из Ваљева Весна Марковић.
 
Након пријема код градоначелника Јаковљевића слободно време гости из Немачке  провели су у обиласку Народног музеја и упознали се са знаменитостима Града. 
 
 
 

Leave a Comment