Студијска посета Шведској

Почетак » Студијска посета Шведској » Вести » Студијска посета Шведској
У оквиру програма “Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција“ који финансира Краљевина Шведска, од 29. септембра до 3. октобра је организована студијска посета чланова Председништва Сталне конференције градова и општина (СКГО) Шведској асоцијацији локалних власти и региона (САЛАР). 
 
У Стокхолму је боравила делегација из Србије, коју су чинили чланови Председништва Сталне конференције градова и општина, предвођени Зораном Перишићем, председником СКГО-а и градоначелником Ниша и Ђорђем Станичићем, генералним секретаром СКГО-а, као и градоначелник Ваљева Станко Терзић и градоначелници и председници Параћина, Пирота, Крушевца, Беочина, Врања и шеф кабинета градоначелника Београда. 
 
Српска делегација упознала се  како функционише Шведска асоцијација локалних власти региона, како се финансирају локалне самоуправе, које су им надлежности, стратешки развој и финансирање, какво им је политичко уређење, изборни закони, социјална  политика.
 
Представнике српских градова и општина примили су председник Шведске асоцијалције локалних власти и региона Андерс Кнапе, председница Градског већа Стокхолма Маргарета Бјорк, као и бројни представници најважнијих сектора САЛАР-а.
 
Карола Гунарсон, потпредседница САЛАР-а говорила је о начину функционисања Асоцијације локалних власти и утицају који има на Владу Шведске. Снага САЛАРА-а пре свега произилази из чињенице да се у раду тела Асоцијације по страни оставља политичка припадност и одлуке које се тичу лобирања ка Влади доносе се само гледајући заједничке интересе свих општина (САЛАР је институција слична СКГО).
 
Делегација је обишла и општину Худинге, која се налази 20 км од Стокхолма и на њеној територији се налази прва и највећа Икеа. Са делегацијом из Србије се састала и Јелена Дрењанин (пореклом из Београда) општинска комесарка у Худингеу, која је говорила о уређењу општине и услугама које пружају. 
 
Уз подршку Краљевине Шведске и у сарадњи са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона (САЛАР), приводи се крају реализација трогодишњег програма „Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција“, чији је циљ да допринесе јачању демократије, равномерном и одрживом развоју градова и општина и ближим везама између Србије и ЕУ. Тежња је да на крају реализације овог програма локалне власти у Србији спремно дочекају захтеве које пред њих ставља приступање Европској унији. 

Leave a Comment