Студијски боравак у Кини

Почетак » Студијски боравак у Кини » Вести » Студијски боравак у Кини
На основу реализације споразума који је потписан између Владе Републике Србије и Народне Републике Кине, а којим је предвиђено да 25 представника локалних самоуправа из Србије учествује на семинару, у Пекингу је од 21. фебруара до 15. марта боравила Зорица Марковић, шефица кабинета градоначелника Ваљева.
 
Током наставе, која је одржавана на Академији  АИБО (Тренинг центру Министарства трговине НР Кине) 17 представника локалних самоуправа из Србије упознало се са социолошким, културолошким, демографским, политичким и економским особеностима НР Кине. „Поред наставног дела, имали смо прилику да посетимо град Ђингдао на обали Жутог мора у коме је Лука која запошљава милион људи , пређемо мост са осам трака дужине 42 км преко мора који је сазидан за свега две године и посетимо предузеће ХАИЕР које производи белу технику. У Шангају смо присуствовали презентацији рада грађевинске фирме која зида вишеспратницу за 36 сати и статички сигурну да издржи земљотресе разорне јачине за шта их је наградила Кинеска академија наука. Све то што смо видели заправо је илустрација специфичних програма који су примењени у тој земљи омогућивши јој да за последњих 30 година оствари изузетан економски развој“, рекла је Марковић.
 
Представници локалних самоуправа из Србије били су гости и амбасадору Србије у Кини, Миломиру Удовичком који их је упознао да је сува шљива веома тражена роба у Кини и да је то тржиште веома отворено за ову робу али и инвестиције у Србију. Поред представнице града Ваљева, у НР Кини су боравили и представници Суботице, Малог Зворника, Крушевца, Смедеревске Паланке, Књажевца, Зрењанина, Новог Бечеја, Врњачке Бање, Великог Градишта,Кикинде и Врбаса.         

Leave a Comment