Стварање услова за економску сарадњу

Почетак » Стварање услова за економску сарадњу » Актуелно » Стварање услова за економску сарадњу
kozacikozaci1kozaci2

Помоћник градоначелника Саша Симић и члан Градског већа Андра Савчић данас су разговарали са делегацијом из Русије која у Србији борави у организацији Донске козачке војске. Делегацију је предводио Стево Вранић атаман Српског козачког савеза и председник Удружења за унапређење руско-српске економске сарадње „УРСЕС“ Београд.

У Руској делегацији су били: Ђаконов Николај Леонидович, заменик главног атамана – шеф делегације, Хејло Василиј Валентинович, власник компаније „ЛЕВ“ – члан атаманске управе, Славко Роман Леонидович, власник компаније „Енергија“ члан атаманске управе и Каминискиј Александр Леонидович,власник више холдинга, такође члан атаманске управе.

Представници града Ваљева су упознали делегацију Козака са привредним, културним и туристичким потенцијалима ваљевског краја, стављајући посебан акценат на могућност инвестиционих улагања у развој пољопривредне производње.

„Ваљево је било центар прехрамбене индустрије старе Југославије. Највећи бренд наш је била „Србијанка“ која је прерађивала негде око 25 хиљада тона шљиве, исто толико јабуке, око 10 хиљада тона малине, а сада је 10 пута мања производња воћа у нашем крају. „Србијанка“ је фирма која више не ради због лоше приватизације.Некада је око 6000 коопераната радило заједно са фабриком, а 50 палета производа се правило од воћа и од пољопривредних производа ранијих година“, рекли су представници града Ваљева Симић и Савчић. Они су нагласили да је град Ваљево заинтересован за сваки вид сарадње и указали на потенцијале у области туризма и пољопривреде и потребу инвестиционог улагања.

Шеф делегације Ђаконов Николај Леонидович је истакао овом приликом значај  политичких и економских веза између две земље. „Данас смо били у прилици да видимо да у овом крају има бројних потенцијала из разних области и надам се да ћемо посебан акценат ставити на туризам и то бањски и верски, а посебну пажњу посветићемо и  винском туризму, који је у експанзији. Заинтересовани смо за економску сарадњу о чему ћемо разговарати у наредном периоду“, рекао је Леонидович.

Циљ данашње посете Ваљеву су договори око улагања у прехрамбену индустрију, откуп производа, финансирање производње и прераде, куповина прерађивачких капацитета, али и разматрање могућности око инвестирања у органску производњу.

Руска делегација је оценила да су они спремни за успостављање сарадње на свим нивоима са српским градовима и да је то и основни циљ посете нашој земљи, јер наша два народа веже порекло, заједничка вера, традиција, а сада се стварају услови и за успостављање чвршће економске сарадње.