Субвенције у пољопривреди

Почетак » Субвенције у пољопривреди » Вести » Субвенције у пољопривреди
 „Директне субвенције које се односе на развој воћарске и сточарске производње, један су од приоритета Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева у 2011. години“, нагласио је између осталог на данашњој конференцији за новинаре директор Дирекције Предраг Ерић.
 
 „Дошло је до извесних измена у активностима, а односе се на начин финансирања. Поред тога имамо и методе којима настављамо да радимо на сузбијању појаве амброзије и нешто што је новитет у овој години, а то су мере које се односе на помоћ развоју удружења и задруга“, рекао је Ерић истичући да се  сточни фонд  из године у годину смањује, па због тога сточарство трпи велике губитке.
 
„Када је реч о сточарству, одређена је једна субвенција која је на нивоу од 2.500.000,00 динара за остављање свих женских грла као приплодни подмладак у сточарству и то оних грла која се практично односе на говедарство и у том смислу су одређене субвенције у износу од 6.000,00 динара за свако грло које је из матичног запата и 2.500,00 динара за грла из производног запата која потичу из сопствене производње и да ће се користити за репродукцију на сопственом газдинству у наредне две године“.
 
Од ове године је Дирекција припремила другачију активност која се односи на воћарску производњу и расподелу садног материјала-субвенционисање садног материјала ће од ове године бити регресирано 50% и моћи ће да се набаве не само саднице шљиве и јабуке, него и вишње, крушке, трешње, јагоде, винове лозе и малине.
 
„Треба нагласити да је веома битна и овчарска изложба која се одржава из године у годину. Оно што је прошле године започето, ове ће се наставити, а то је упознавање пољопривредника са искуствима из земаља региона, пре свега земаља ЕУ са начинима на којима пољопривреда функционише у овим земљама. Прошле године наши пољопривредници су били у посети Словенији, а ове године је планиран пут у Мађарску како би стекли што боље образовање у тој области“,рекао је Ерић оценивши да је Дирекција на путу упознавања и образовања пољопривредника начинила прве важне кораке и да би ове године то требало да се настави додатним и другачијим интензитетом да би се пољопривредници припремили за нову законску регулативу коју прописује Европска унија из ових области.

Leave a Comment