Сусрет са Љубом Поповићем поводом 30 година Модерне галерије

Почетак » Сусрет са Љубом Поповићем поводом 30 година Модерне галерије » Вести » Сусрет са Љубом Поповићем поводом 30 година Модерне галерије
Модерна галерија у Ваљеву ове године обележава 30 година постојања. Значајан јубилеј ће бити обележен у суботу 28. марта у 12 часова, отварањем изложбе слика из колекције Драшка Милићевића. Тим поводом, данас је са сликаром Љубом Поповићем, идејним творцем Модерне галерије разговарао градоначелник Станко Терзић. Данашњем састанку су поред градоначелника Станка Терзића, присуствовали његов помоћник Милорад Илић, Душан Јовановић, директор Модерне галерије, Душан Михајловић, некадашњи председник општине и Војислав Андрић, директор Ваљевске гимназије.
 
Градоначелник се захвалио великом сликару Љуби Поповићу и Душану Михајловићу, председнику општине Ваљево у време када је отворена Галерија, на томе што су оснивањем институције културе, која је добила национални значај, сврстали Ваљево на мапу најзначајнијих центара уметности, не само у Србији, већ и шире.
 
Градоначелник Станко Терзић се захвалио и свим каснијим председницима и градоначелницима Ваљева, који су помогли да се одржи Модерна галерија, која данас спада у најбоље галерије у Србији. 
 
Сликар Љуба Поповић је задовољан односом градских власти према Модерној галерији, коју види као стожера културе:
 
“Морамо да култивишемо наш град, јер у овом времену антикултуре у Србији, Ваљево има велико преимућство. Све досадашње власти у Србији сам доживљавао онако како су се оне понашале према култури, а Ваљево је изузетак у овој причи. Однос према култури је свуда у свету нарушен и то није само случај у Србији. Ваљево има квалитетне људе, није у запећку и има наде. Гарантујем вам да је култура најјефтинија за напредак друштва. Она оплемењује и даје смисао животу”, рекао је сликар Љуба Поповић, у разговору са представницима Града.
 
Љуба Поповић је констатовао да за 30 година рада Модерне галерије, једини министар културе који је присуствовао отварању неке изложбе у Ваљеву је Воја Брајовић. Он је нагласио да министри културе нису свесни значаја који Модерна галерија има за Србију, што доказује и њихов однос према овој институцији.
 
“За све ове године Галерија није добила никакву помоћ државе, већ једино од Града, али и великих сликара, чија су дела излагана у Ваљеву. Они су са задовољством поклањали своје слике Модерној галерији, тако да данас поседујемо импозантну колекцију, која завређује да буде изложена у Музеју фантастике, за чије отварање се залажем. Ми имамо достојанство и нећемо да тражимо милостињу од Mинистарства културе, већ они морају да се заинтересују за Модерну галерију”, рекао је Љуба Поповић.
 
На сутрашњој изложби биће изложена дела Владимира Величковића, Милована Видака, Даде, Јордана, Милића од Мачве, Милоша Шобајића, Димитрија Поповића, Радомира Рељића, Саше Марјановића, Миљенка Станчића, Светозара Самуровића, Милана Туцовића, Леонида Шејке, Воје Станића и Љубе Поповића, из колекције Драшка Милићевића, кога је сликар Љуба Поповић назвао једним од стубова Модерне галерије.

Leave a Comment