Сва деца ће моћи у обданишта

Почетак » Сва деца ће моћи у обданишта » Актуелно » Сва деца ће моћи у обданишта

У области бриге за децу предшколског узраста Ваљево је достигло високе критеријуме. Од 11 обданишта девет је темељно реновирано. Крајем лета требало би да почне изградња нове зграде обданишта у Колубари два. Након тога сва деца, чији родитељи то желе, моћи ће да нађу место у неком од обданишта.

 

За нову зграду обданишта “Бамби” у Колубари два, Влада Србије наменила је у буџету за ову годину 180 милиона динара. Град је издвојио 12 милиона. Пројекат је већ урађен, крајем априла очекује се одлука Владе да су средства пребачебна, а крајем лета требало би да почне изградња нове зграде

Нова зграда  ће имати 14 васпитних соба за боравак деце, имаће лифт за децу с посебним потребама, јер ће у свом средишњем делу бити спратна. Када све буде готово у  дворишту обданишта налазиће се 500 деце.

И то би по речима директора Установе “Милица Ножица”, Златомира Марковића, требало да буде довољно за сву ваљевску децу, чији родитељи то желе, да нађу место у неком од обданишта.

Под бригом Установе “Милица Ножица” тренутно је око 2 500 деце, рачунајући и 35 група предшколског узраста. У оквиру целодневног боравка има око 2 000 деце.

Директор Марковић је незадовољан условима за боравак деце у некадашњем Дому за децу без родитељског старања “Др Михаило Ступар”. Собе су тесне и васпитачи  с тешкоћом спроводе прописани програм рада. Зато директор планира да, након што се окончају радиови у Колубари два, почне с проширењем обданишта у Брђанима, које располаже земљиштем површине од једног хектара и 30 ари. Или, ако градско руководство одлучи, да се за потребе обданишта одвоји десетак учионица основне школе у Брђанима, када се деца преселе у нову школу.

По речима директора градско руководство, посебно градоначелник др Гвозденовић, показује велико разумевање за рад Установе. Град је кључно помогао да се отвори нових 14 васпитних соба за боравак деце у неколико обданишта, као и за промену фасада на девет од једанаест зграда. Скоро свуда је промењена унутрашња столарија, ормарићи, столови, столице, клупице. Сада се то спроводи у обданишту на Петом Пуку.

Посебно се води рачуна о централној кухињи. Град сваке године купи по један казан за спремање хране, купују се редовно термостати за превоз хране до дистрибутивних кухиња у обдаништима, машине за прање судова. Град је крајем прошле године, такође, купио још једно доставно возило. Само у последња три месеца Град је издвојио 10 милиона динара за потребе Установе.

О централној кухињи толико се води рачуна да би се избегла и најмања могућност неке заразе, као што се то догодило 2014. године са епидемијом салмонеле.

Установа има све прописане струче службе: васпитаче, медицинске сестре, социјалне раднике, педијатре, логопеде, а у централној кухињи дијатетеичаре, прехрамбене технологе, куваре, пекаре, посластичаре.

Установа има и два аутобуса:један је велики туристички од 56 седишта који је, такође купио Град, и један мини бус, поклон Министарства за просвету. Аутобуси се користе за прољећне и јесење излете деце.

Цена коју родитељи сада плаћају по детету износи 4 360 динара. Усвојена је одлука да цена порасте за око 700 динара. Износиће 5 060 динара.

Директор сматра да имајући у виду да деца имају сву потребну бригу, васпитну и образвну – да су на свежем ваздуху, да имају три оброка, да често прво воће и поврће добију у обданишту, па тек онда код куће – да се то може прихватити.

О успешности рада васпитача, и осталих служби директор и Управни одбор добијају оцене од родитеља, познаника и на сваких 20 дана од стручних служби са терена. Те су оцене у најпретежнијем делу позитивне.

Сам директор, који је на овом месту четири године, пре тога је 18 година био васпитач. Разуме суштину посла и дечјих потреба тог узраста.