Све је спремно за двојезичну наставу у Ваљевској гимназији

Почетак » Све је спремно за двојезичну наставу у Ваљевској гимназији » Вести » Све је спремно за двојезичну наставу у Ваљевској гимназији
О почетку рада двојезичног одељења у Ваљевској гимназији од наредне школске године, данас је разговарано на састанку градоначелника Ваљева Станка Терзића и Фабриса Петоа, аташеа за сарадњу за француски језик Амбасаде Француске у Београду.
 
Увођење двојезичне наставе у школе у Србији подржава Министарство просвете Србије и амбасаде Француске и Белгије у Србији. До сада су отворена одељења у Београду, Новом Саду, Пироту и Сремским Карловцима. Одељење Ваљевске гимнaзије ће бити осмо одељење у Србији са оваквим начином рада, који за циљ има промоцију француског језика, науке и културе. Одељење у Ваљеву ће бити специфично по томе што ће се 30 % наставе из математике, биологије и историје одвијати за пола одељења на француском, а за другу половину одељења на немачком језику. Остатак наставног програма из ових предмета, али и из свих остали реализоваће се по уобичајеном програму и на српском језику.
 
Фабрис Пето је упознао градоначелника о томе да је програм отпочео 2004. године и да се уводи сваке две године у српске средње школе, осим О.Ш. „Владислав Рибникар“ у Београду у којој и основци имају прилику да уче на српском и француском језику.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да Ваљево подржава овај пројекат и да ће Град помоћи да двојезична настава заживи и буде прихваћена како међу родитељима, тако и међу ученицима, али и да јавност Ваљева препозна могућност унапређења знања и образовног рада оваквим видом наставе, која ће се од септембра нудити и ваљевским гимназијалцима.
Директор Ваљевске гимназије Радиша Ковачевић обавестио је градоначелника да је све спремно да од наредне школске године одељење друштвено-језичког смера почне са двојезичном наставом. Професори математике, биологије и историје који су се пријавили за овај начин рада су прошли потребне обуке, које обухватају три фазе – учења француског језика, интензивног учења језика током боравка у Француској и дидактичког обучавања професора да на најбољи начин пренесу знања ученицима на француском језику.
 
Фабрис Пето је рекао да Амбасада Француске и Француски институт обезбеђују потребне уџбенике, који ће бити доступни ученицима и да су ти уџбеници у два наврата допремљени у Ваљевску гимназију. Такође, француски партнери ће ангажовати и лектора који ће повремено радити са професорима и ученицима.
 
Овај вид школовања подразумева и размене ученика из српских и француских школа, а на крају школовања ученици добијају сертификат, са којим могу уписати факултете на француском говорном подручју, без додатног проверавања знања француског језика.
 
У току су припремни часови за децу заинтересовану за овај вид образовања и за сада око 40 основаца похађа ове часове, што говори да у Ваљеву постоји велико интересовање за овај вид наставе. Пријемни испит за упис у двојезично одељење Ваљевске гимназије ће бити одржан пре осталих пријемних испита и биће места за 30 ученика.
 

Leave a Comment