Свечана академија и додела годишњих признања

Почетак » Свечана академија и додела годишњих признања » Вести » Свечана академија и додела годишњих признања
Свечаном академијом и традиционалном доделом градских признања најуспешнијим појединцима и правним лицима, одржаном у суботу, Ваљево је прославило Дан града 20. март. Додељено је осам награда у различитим областима и две специјалне награде.
 
Специјалне награде добили су доајен ваљевског глумишта Верољуб Андрић за шест деценија позоришног рада, као и спелеолог Иван Настић за изузетан подвиг који је остварио учешћем у међународној експедицији, која је истраживала најдубљу јаму на свету Крубера вороња у Грузији.
У области привреде награду је добила ваљевска војна фабрика „Крушик“, који се након НАТО разарања поново уздигао до лидера домаће одбрамбене индустрије. Истраживачко-развојни тим из “Крушика” ТОП 014 је добио награду за науку и проналазаштво, за најбољу реализовану технолошку иновацију у Србији прошле године. Награду у категорији стваралаштва ученика и студената добила је Ваљевка Марија Јанковић, студент београдског ЕТФ-а са просечном оценом 10, док је награду за васпитно-образовни рад добио Горан Бојичић, директор ОШ „Сестре Илић“.
У категорији урбанизма и архитектуре награду је добио Милан Максимовић, доцент на Архитектонском факултету у Београду, за медицину др Ирена Матић, шеф новооснованог ваљевског пејсмејкер центра, а за уметност глумац градског позоришта „Абрашевић“ Бранко Антонић. У области спорта награђен је наставник физичког Милан Кораћ, заслужан за више од три деценије доминације одбојкашких тимова ОШ „Сестре Илић“.
У области културе и информисања није додељена награда, јер одборници Скупштине града Ваљева нису изгласали рпедлог Комисије за доделу награде да овогодишњи лауреате буде БранкоВићентијевић Џане, новинар ревије “Колубара” и дописник агенције БЕТА.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је обраћајући се гостима, подсетио да је 20. март већ два века симбол слободе овог краја, симбол утемељења нововековне српске државе и почетак модерног развоја нашег града.
“Имамо пуно разлога да се осећамо узвишено што припадамо овом граду, његовој култури и традицији. Али славље и понос намећу и обавезе које настојимо да остваримо стварајући од Ваљева место у коме ће се из дана у дан живети лепше и квалитетније, места који ће привлачити инвеститоре и на туристичкој мапи постати атрактивно одредиште.
Наша визија је да младост, креативност, знање и уметност буду покретачи у стварању такве будућности свих Ваљеваца.
 
Садашњост и будућност умногоме одређују глобални изазови , али се на њих може да одговори само постојањем сопствене визије. Без ње се неминовно постаје предмет туђих жеља и интереса, а ми у Ваљеву никада нисмо били пасивни посматрачи онога што се око нас збива”, рекао је градоначелник Ваљева и подсетио на неке од актуелних пројеката које град реализује, попут акционог плана за запошљавање, усвајање посебних Стратегија у области безбедности, социјалне политике и локалног одрживог развоја.
 
“Имамо градску оптичку рачунарско-телекомуникациону мрежу, уводимо мере енергетске ефикасности. Међу ретким смо градовима у Србији који су створили дневни боравак за децу са посебним потребама и Клуб за особе са инвалидитетом.
Свако од вас долазећи на ову свечаност могао је да види како наша централна градска улица, Карађорђева, добија ново лице. Дуго смо чекали да буду одобрена средства за реализацију овог пројекта и ево коначно је започет тај посао који ће Ваљеву дати додатни квалитет који имају све урбане средине.
Много је тога започето и учињено у протеклих годину дана и зато смо захвални свима који су својим радом допринели развоју наше средине. Најпре Ваљевкама и Ваљевцима због којих смо овде, министарствима која су препознала важност наших пројеката И подржала нас у њиховој реализацији, градским предузећима и установама који су се, сваки у свом домену, трудили да успоставе виши стандард услуга и рада а на добробит грађана.
 
Ово је дан када Град даје до знања свим својим суграђанима да цени њихов труд, да га препознаје и награђује. Зато посебно честитам данашњим лауреатима који су својим досадашњим радом допринели да наш град напредује. Ова свечаност је и прилика да упутим позив свима да заједно наставимо да стварамо вредносни систем у коме ће развој победити заостајање, идеја надјачати глупост и калкулисање, жеља за напретком однети превагу над сумњичавошћу И одустајањем. Ми Ваљевци смо увек били наоружани храброшћу и стрпљењем. Ако се удружимо ка вишем циљу, знам да ћемо успети”, рекао је у свом обраћању градоначелник Ваљева.
 
Свечаној акакдемији присуствовали су министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и министар одбране Драган Шутановац. Уважени гости Ваљева били су високи представници цркве, Владика Порфије и епископ Ваљевске епархије Милутин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, као и бројни високи представници Војске Србије, народни посланик Срђан Миливојевић, представници локалних самоуправа, као и највиши представници јавног и политичког живота Ваљева.
 
Свечана академија почела је химном “Боже правде”, у извођењу Омладинског хора “Абрашевић” из Ваљева, који је извео и песме “Столе ми се жени” и “Девојчица воду гази”, модерног српског композитора Душана Максимовића Думакса. Одломак из представе “Кад дођеш у било који град” извели су ученици драмске секције Ваљевске гимназије. Апсолутни победник такмичења у хармоници Лазар Пушић, средњошколац Музичке школа “Живорад Грбић “из Ваљева одсвирао је композицију Александра Белошицког. Песму “Ако” Радјарда Киплинга рецитовала је првакиња Југословенског драмског позоришта Јасмина Ранковић Аврамовић. Глумац Александар Лазић, који је био и водитељ Свечане академије одрецитовао је песму Ваљевца Бранка Лукића “Живот с погледом на Ваљево.
 
На Свечаној академији додељене су награде и победницима првог квиза из познавања историје Ваљева. То је Основна школа „Андра Савчић“, коју је комјутером даривало Грађевинско предузеће “Инграпомни”. Екипу Треће школе чинили су Лазар Андрић, Немања Николић и Младен Ђурђевић. У име спонзора, добитницима је честитала финансијска директорка “Инграпомнија” Милена Живановић, која нагласила да је ово предузеће увек подржавало младе и њихове напоре да знањем и умећем унапреде живот у средине у којој живе. Друго место, са истим бројем бодова, поделили су основци из Поћуте и ОШ „Десанка Максимовић“ из Новог Насеља, а четврто место заузела је школа „Сестре Илић“. Све екипе награђене су књигама. У квизу је учествовало 13 основних градских и сеоских школа, ученици од петог до осмог разреда. Организатори су били Град Ваљево и Актив професора историје, а спонзор компанија „Ласта“ која је омогућила превоз ученика из сеоских школа.
 
Победницима литерарног и ликовног конкурса поводом Дана града, заменик градоначелника Станко Терзић је уручио пригодне књиге. Најбољи рад на средњошколском литерарном конкурсу „Ваљево песмом ваљано“ имала је Јелисавета Новаковић, ученица прве године Ваљевске гимназије, другу награду освојио је Никола Тодоровић, такође прва година Гимназије, док су треће место поделили Александар Милутиновић из Пољопривредне и Мирјана Антонијевић из Медицинске, ученици треће године.
 
У ликовном конкурсу „Мој град“ учествовали су предшколци и основци. Најбољи рад у конкуренцији предшколаца имала је Миона Рабасовић из вртића „Звончић“, у средњем узрасту Милан Нинковић из школе „Владика Николај“ и старијем узрасту Анђела Ћирић из школе „Нада Пурић“.
 
Након Свечане академије, на платоу Центра за културу приређен је егзирцир Гарде Војске Србије, на којем су гардисти приказали вештину руковања пушком са бајонетом.
 
 

Leave a Comment