Свечано отварање 25. „Тешњарских вечери“

Почетак » Свечано отварање 25. „Тешњарских вечери“ » Вести » Свечано отварање 25. „Тешњарских вечери“
Јубиларне 25. Тешњарске вечери отворио је млади Иван Настић, први Србин који се спустио у најдубљу јаму на свету, у Грузији, на 2 километра дубине. Поникао у Друштву истраживача, један од пионира авантуристичког туризма у Србији, добитник специјалне Награде града Ваљева за изузетан подвиг у 2010. години.
 
– Велика ми је част што ми је, као још увек младом Ваљевцу, указана част да отворим Тешњарске вечери. Надам се да ово важи и за друге младе људе и да ће они својом енергијом и идејама превазићи оквире административног и поставити нешто ново у овом граду, што ће побољшати живот свих грађана. Нису сви Ваљевци, ни Лозничани, ни Новосађани, ни Ужичани, сваки од ових градова има нешто засебно, што га карактерише. Тешњарске вечери показују све оно што град има, нас Ваљевце подсећају шта смо заборавили, а драгим гостима приказују оно најлепше од Ваљева. Сматрајте Тешњарске вечери отвореним – рекао је Иван Настић.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић поздравио је бројне суграђане и госте следећим речима:
 
– Овогодишњих, јубиларних четврт века постојања „Тешњарских вечери“ обележиће креативност, позитиван дух и стваралаштво стотине уметника из земље и иностранства. Са нама су вечерас градоначелница словачког града Приевидза са којим је Ваљево у партнерском односу, ту су и гости из Иранског културног центра из Београда и уметници из Техерана, затим ствараоци из Француске, као и студенти из Кине, Румуније, Португала, из Бразила и Азербејџана. Сви су они понели са собом део света из кога долазе као што ће одавде у своје домове донети позитивну слику нашег поднебља. Наредних десет дана градске улице, тргови, до сада неоткривени простори постаће паравани и сцене на којима ће се изводити комади, настајати уметнички радови, музицирати музичари.Била нам је драгоцена помоћ наших суграђана који су уступили своје просторије да би се у њима реализовали неки програми. Сматрали су то посебном чашћу и ми им се на томе захваљујемо.На самом крају позвам вас да уживате у песми, игри и лепоти свих садржаја које доносе 25. „Тешњарске“!
 
Заставу Тешњарских вечери подигла је Јована Лукић, чланица Атлетског клуба „Металац“, вицешампионка Србије у кросу. У уметничком делу програма наступили су полазници Летње школе за ромски језик и културу коју води Душан Ристић (еx Кал). Три познате ромске мелодије извели су полазници школе из САД, Енглеске, Немачке и Ваљева. Одмах по свечаном отварању концерт је одржао познати уметник Звонко Богдан, „легенда панонске шансоне и староградске тамбурашке музике“.
 
 
 

Leave a Comment