Свечано отворена Топлана

Почетак » Свечано отворена Топлана » Вести » Свечано отворена Топлана

Нова савремена Топлана у Ваљеву свечано је предата од стране донатора из Европске Уније на коришћење грађанима и ЈКП “Нова Топлана”, на церемонији која је уприличена у петак 19. септембра., Од ове грејне сезоне, захваљући донацији од 4,7 милиона евра коју је реализовала Европска агенција за реконструкцију (ЕАР), Ваљево ће користити даљинско грејање урађено по европским стандардима.
Зграду нове топлане свечано су отворили Томас Њоки, шеф политичког одељења Делегације Европске комисије у Србији, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и директор Јавног предузећа „Топлана“ Драган Деспотовић.
„Економично коришћење енергије, енергетска ефикасност и рационалност у потрошњи енергетских ресурса битни задаци о којима се свуда у свету води рачуна“, рекао је Њоки. Он је похвалио сарадњу локалних власти у Ваљеву на реализацији овог пројекта и додао да је од 2000. године до данас ЕУ у пројекте помоћи Ваљеву уложила око 5,5 милиона евра.
“Ретко који пројекат је имао толику подршку грађана Ваљева, као изградња Топлане и сада постављање вреловодне мреже дуж ваљевских улица. То је несумниви доказ да је овакав пројекат био неопходан нашем граду. И то из три разлога. Економски, јер ће модернијим и квалитетним начином производње и испоруке топлотне енргије, средства Града и грађана бити економичније трошена. Инфраструктурни бенефит је изградња Топлане, са најмодернијом опремом која тренутно постоји у Србији и ефектан вреловодни систем, чије постављање решава многе проблеме грађана. И на крају, али никако најмање битан је еколошки аспект. Свако ко је бар једном током зиме крочио у наш град, зна да је загађење ваздуха толико велико, да се можемо мерити са најугроженијим индустријским градовима у Србији. Допринос здрављу свих Ваљеваца је најважнија добит оваквим пројектом. Захваљујући нашим пријатељима из Европске агенције за реконструкцију, ми смо добили прилику да Ваљево постане бољи, богатији и здравији град за живот”,.рекао је Зоран Јаковљевић, градоначелник Ваљева.
Спајањен на нови градски систем грејања биће угашено око 30 малих котларница у граду чиме ће знатно бити смањено загађење ваздуха које је до сада представљало велики проблем грађанима Ваљева. Еколошки модерним системом сагоревања мазута концентрација чађи у граду биће пет пута мања.
Директор ЈКП “Нова Топлана” Драган Деспотовић истакао је да ће Топлана радити по савременом систему даљинског управљања. „Захваљујући опреми, читавим системом управљаће свега пет радника обучених да уз помоћ рачунара прецизно дистрбуирају топлоту као и да установе квар и убрзају његово отклањање“, објаснио је Деспотовић.
На систем даљинског грејања је сада прикључено око 5.000 објеката међу којима су приватни објекти, али и школе, обданишта као и градска болница.

Leave a Comment