Свечано уручени кључеви за 20 станова избегличким породицама

Почетак » Свечано уручени кључеви за 20 станова избегличким породицама » Актуелно » Свечано уручени кључеви за 20 станова избегличким породицама

Јуче су у Новом насељу свечано уручени кључеви за 20 станова избегличким породицама из Босне и Xерцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији овог града. Станови су изграђени у оквиру Потпројекта пет Регионалног Стамбеног програма (РСП) у Републици Србији.

Догађају је присуствовао Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица.„Велика ми је част и задовољство што имам прилику да вам се обратим на овом свечаном догађају којим заједно обележавамо нову етапу у животу људи који ће се уселити у своје нове домове. Двадесет станова које данас усељавамо представљају завршене стамбене јединице из Потпројекта пет Регионалног стамбеног програма, а намењене су нашим суграђанима који су услед трагичних догађаја и ратних сукоба 90-тих година прошлог века били принуђени да трајно напусте своја огњишта. У оквиру овог Потпројекта планирано је усељење укупно 1847 стамбених јединица од чега 827 станова у 25  локалних самоуправа међу којима су Крупањ, Зрењанин, Ужице, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Чајетина, Кикинда, Ириг, Крушевац, Лозница, Лучани, Мало Црниће као и многе друге општине и градови. Након 25 година наши суграђани који су често живели у условима недостојним  за живот човека и који су неретко морали да мењају своје пребивалиште имаће једну бригу мање, јер ће добити свој кров над главом, добиће свој дом“, нагласио је Ивица Дачић.Регионали стамбени програм представља не само успешну иницијативу и позитиван пример суочавања са хуманитарним последицама присилног расељења већ и својеврстан пример успешне и конструктивне регионалне сарадње, због чега је препознат и похваљен и од стране међународне заједнице.

„Управо из тог разлога изражавам наду да ће се плодна регионална и међународна сарадња у оквиру програма наставити и у будућности. Не смем да пропустим прилику и да на овом месту истакнем да су највећи донатори Регионалног стамбеног програма наши пријатељи и партнери из ЕУ, а да су важне карике у његовој реализацији УНХЦР и ОЕБС. Несебична и снажна подршка свих партнера програма је омогућила да многи наши суграђани трајно реше стамбено питање на чему смо им неизмерно захвални. Такође дозволите ми да се захвалим на подршци представницима локалне самоуправе и града Ваљева на челу са градоначелником Слободаном Гвозденовићем који су помогли да се овај важан пројекат реализује. Овом приликом желим да искажем и посебну захвалност комесару Цуцићу који несебично и посвећено руководи реализацијом целог пројекта. Желим да вас уверим да Влада Србије заједно са осталим партнерима наставља да снажно подржава овај РСП све док и последња избегличка породица не буде адекватно и трајно  стамбено збринута, како кроз изградњу стамбених јединица, тако и кроз доделу грађевинског материјала. Драги приатељи и корисници станова верујем да ћете у својим новим домовима наћи мир, сигурност и безбрижнију будућност и желим вам срећно усељење, радостан нови почетак и да се више нигде не селите на силу. Нека вам буде све лепо у овим новим становима“, истакао је Дачић.Општине и градови су кључни партнери у спровеђењу регионалног стамбеног програма. Тим поводом присутнима се обратио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„Данас је заиста леп дан за све оне који су избегли средином 90-тих после распада Југославије. И сам сам као млад лекар у Здравственом центру Ваљево чији је руководилац био др Миша Срећковић учествовао у медицинском збрињавању ових људи у спортској сали седме школе која се налази близу нас. Пружио сам уточиште у својој викендици породици Илије Цревара из Вргин Моста и постао добар пријатељ са њим. Знам да се на ђоновима од ципела не могу понети ни успомене ни завичај ни детињство, али зато желим да се у Ваљеву осећате као код своје куће. Посебна захвалност српској влади и председнику Вучићу на свој помоћи и зато добродошли и останите у Ваљеву“, истакао је градоначелник.Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајно стамбена решења за најугроженије избегличке породице у ове четири земље. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, али и Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

„Јединица за управљање пројектима у јавном сектору улаже максималне напоре на реализацији овог програма са крајњим циљем да Србија постане добро и боље место за живот свих њених грађана, као и да је у току изградња 396 станова у оквиру осмог и деветог Потпројекта Регионалног стамбеног програма и усељење ових стамбених јединица тек предстоји. Планирана је изградња још 562 стана, од којих је 250 у београдском насељу Овча“, нагласила је у обраћању на церемонији Борислава Лукић, пројект менаџер Регионалног стамбеног програма у Јединици за управљање пројектима.Перо Колајић, корисник, који је добио стан је са осам година дошао са својом породицом у Ваљево. Од када су се доселили у Србију живели су у селу Зарубе, надомак Ваљева.

„Желим да вам се захвалим у име свих породица које данас добијају кључеве. Народ је ове добар и гостољубив. Ту сам се у међувремену и оженио и добио два сина. Стан у који се данас усељавамо много нам значи, дуго смо ово очекивали и не могу да вам опишем радост коју осећам, зато је за мене данас, као и за остале породице ово посебан дан“, рекао је Перо Колајић.Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције се овом приликом обратио присутнима и нагласио да има ствари које се дуго чекају, чак и дуже него што би требало и управо из тих разлога, пожелео је свим корисницима да дуже од тог чекања уживају у добром и срећнијем животу.Финансијска средства за изградњу објекта обезбеђена су делом из донаторског Фонда регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедио град Ваљево. Укупна вредност радова износи 458.890 евра, а бруто површина објекта је 1356 метара квадратних.

Све ове године Република Србија је на плански начин из буџетских и донаторских средстава, стамбено збрињавала најугроженије избегличке породице, збринувши више десетина хиљада људи. Међутим расположива средства су била несразмерна потребама, па је Србија покренула иницијативу која је довела до Регионалног стамбеног програма, који је до краја септембра 2019. године збринуо готово 3.500 најугроженијих породица.