Свечано затварање радова на реци Колубари у Ваљеву

Почетак » Свечано затварање радова на реци Колубари у Ваљеву » Актуелно » Свечано затварање радова на реци Колубари у Ваљеву

Данас је у Ваљеву обележен завршетак радова на реконструкцији корита река Колубарe, Обницe и Јабланицe који су изведени у оквиру пројекта Европске уније „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава“. Укупна вредност овог пројекта је 19,5 милиона евра. Пројекат је финансиран од стране Европске уније (19 милиона евра) и Републике Аустрије (пола милиона евра), а спроводи Аустријска развојна агенција. Овај пројекат је почео у јануару 2016. године и траје до јуна 2021. године и обухватa радове на реконструкцији инфраструктуре за одбрану од поплава у Ваљеву, Свилајнцу, Параћину, Обреновцу и Сурчину. На простору код Центра за културу, а испред пешачког моста преко Колубаре који је осликан као подсетник на сарадњу Европске уније и града Ваљева на одбрани од поплава и као опомена да морамо да будемо спремни за изазове које климатске промене постављају пред нас, обратили су се присутнима и представницима медија данашњи гости.

„Част ми је да вас поздравим овде у Ваљеву, у граду у којем су реконструисана корита река Колубаре, Јабланице, а заједничким снагама Владе Србије, Европске уније, Владе Јапана и Аустрије, преко њихове развојне агенције. Велике поплаве погодиле су овај део Србије 2014. године и оштетили корита река и велике инфраструктурне објекте, путеве и мостове и претиле да паралишу живот. Захваљујући пријатељима из целог света и одгомним ангажовањем Владе Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, после шест година смо сведоци да не само да су саниране штете, него је и Ваљево заштећеније од неких евентуално будућих великих бујичних поплава и вода. У име грађана Ваљева, желим да се захвалим грађанима ЕУ, Јапана и Аустрије и надам се да ћемо у будућности сарађивати на пројектима који служе да развијају наша друштва и државе, а да се нећемо борити против природних непогода и последица које оне изазивају“, рекао је у обраћању медијима градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Европска унија је након поплава које су задесиле Србију 2014. године донирала више од 170 милиона евра за отклањање последица и превенцију поплава што је чини највећим донатором.

„Јако ми је драго што сам поново у овом дивном граду. Ја сам био последњи пут овде у септембру поводом пандемије Ковид 19, дакле дошао сам у Ваљево, састао сам се са новим лекарима, медицинским сестрама и другим медицинским особљем, које је дошло овде у оквиру овог програма да се бори са Ковидом 19 и обећао сам том приликом градоначелнику да ћу се поново вратити како бисмо обележили завршетак радова који су заједничким снагама завршени уз помоћ ЕУ и Србије. Ја сам 2014. године када су биле поплаве у Србији био на другом крају света, заправо био сам у Аустралији и тада се сећам да сам причао са српским амбасадором колико је важна солидарност ЕУ како би се помогло Србији да се опорави од последица тих поплава које су нанеле штету у 50 општина. Последњих пет година Влада Републике Србије је такође уложила јако пуно труда и новца. Желим да се захвалим овом приликом овде присутним људима из Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, директору „Србијаводе“ и градоначелнику, зато што је пуно тога урађено ка томе да се подигне безбедност грађана Ваљева, а Европска унија, односно порески обвезници ЕУ су издвојили 170 милиона евра како би се помогло Србији да реконструише, очисти и да ојача овај систем за борну против поплава. Дакле 4,4 милиона евра је извојено од стране ЕУ и та средства су имплементирана преко Аустријске развојне агенције. Желео бих овом приликом да се захвалим и њиховим представницима који су овде присутни. Као што је већ речено, ово је нешто што је урађено заједничиким напорима и оно што је такође битно, то је подизање свести у Србији да су поплаве увек могуће и мене јако радује што сам чуо да када је у јуну ове године дошло до великих падавина, да смо видели да овај систем ради и може се рећи да је овај систем већ на неки начин тестиран, он је успео да одржи безбедност свих грађана. Ја бих желео да се захвалим свима и представницима институција у Бриселу и мом тиму на њиховом раду“, нагласио је Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Република Аустрија је поред Европске уније један од донатора овог пројекта који спроводи Аустријска развојна агенција и том приликом обратио се директор Аустријско културног форума Адријен Фајкс.

„Поплаве које су се десиле 2014. године су нас научиле да морамо да будемо спремни на најгору страну која природа може да нам покаже. Као што ви знате много боље од мене, Ваљево је било једно од градова које је било највише погођено пре шест година. Ми смо заједно ту, дакле ЕУ и Аустријска развојна агенција да се суочимо са свим тим изазовима који се појављују и није потребно само заштити него и спречити. Јако ми је драго да је и поред ситуације које сте имали у јуну овај систем издржао и да је учино Ваљево једним сигурним градом. Као представник Аустрије морам да изразим задовољство и да похвалим Аустријску развојну агенцију и Министарство спољних послова који су томе допринели“, изјавио је Адријен Фајкс.

У реализацији овога, али и многих других пројеката, Европска унија сарађује са бројним институцијама републике Србије. Једна од њих је Канцеларија за управљање јавним улагањима, која управља значајним и великим пројектима широм Србије.

„Дугујемо велику захвалност ЕУ на бесповратним средствима која су одобрена за обнову након поплава из 2014. године. Ради се о огроминм парама, 170 милиона. Уз то, дугујемо ЕУ велику захвалност на флексибилности и ефикасности, јер управо су то две кључне помоћи коју је Србија од ЕУ примила. Те поплаве су за нас биле позив за буђење, а  тај позив произвео је промењен приступ управљању ризиком од елементарних непогода, не само код поплава у Ваљеву. Овде поплаве можда јесу биле највећи ризик, али нису једине.  У Ваљеву је ове године ниво воде био виши него 2014. године и није било штете, зато што је то тако урађено и зато данас Ваљево јесте безбедније. Ми сада до краја године треба да доведемо пројекте до краја које су већ почети, да почнемо са радовима и на новој или већ постојећој инфраструктури. Сваког дана морамо да радимо, тако да свакога дана будемо све безбеднији“, рекао је Марко Благојевић, директор ове институције.

Укупна дужина рехабилитованих корита река Колубаре, Обнице и Јабланице на подручју Ваљева у оквиру пројекта „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава“ је 6,3 километра.

  • На деоници реке Колубаре између сточне пијаце и каскаде код „Аустротерма“ изграђено је укупно 2,2 километра нових насипа.
  • Реконструисани су насипи, камена облога и корито Колубаре на више локација на потезу од „Аустротерма“ до „белог моста“ у укупној дужини од 2 километра.
  • На деоници реке Колубаре код стадиона “Парк Пећина“ реконструисано је и каменом обложено у поплавама оштећено корито у дужини од 450 метара.
  • Очишћено је 260 метара корита река Колубара на локацији код „Ваљевске пиваре“ и око 1,25 километара корита реке Јабланица од места на којем спајањем Обнице и Јабланице настаје Колубара узводно.
  • Изграђено је укупно 1,2 километра одбрамбених армирано-бетонских зидова на реци Обница на потезу од Казнено поправног завода Ваљево до испод моста за Веселиновиће.

Директор „Србијаводе“ Горан Пузовић обратио се присутнима и иразио задовољство што су радови завршени, али и нагласио које су задатке имали после поплава 2014. године.

„Већина нас која стоји данас овде у кориту реке Колубаре  смо били сведоци 2014. године када је коритом Колубаре текло море. Знамо шта је остало наког тога. Наш први задатак био је да све оштећене објекте који су страдали у Републици Србији вратимо у првобитно стање, да их санирамо, да степен безбедности вратимо на онај степен који је био пре 2014. године. Влада Републике Србије је препознала интерес, одвојила средства, ушли смо у санацију захваљујући нашим пријатељима из целог света. Успели смо да у претходних шест година санирамо све те објекте, изградимо нове и рекоструишемо. Данас можемо рећи за Ваљево да је град у коме је живот много безбеднији у односу на 2014. годину. Да ли смо овде посао завршили, нисмо. Оно што предстоји јесте да корито увек буде овакво, да све на време буде санирано, да радимо на развоју нечег другог и да са грађанима Ваљева спустимо корито реке Колубаре, како би грађани Ваљева живели лепше“, навео је Горан Пузовић.

Гости су обишли локацију код моста за Веселиновиће на реци Обница где су видели изведене радове. Потом су у парку засадили дрвеће као симбол пријатељства и сарадње и подсетник да је пошумљавање изузетно важно у времену климатских промена, које све чешће доводе до природних катастрофа.