Свечаном академијом обележен Светски дан Рома

Почетак » Свечаном академијом обележен Светски дан Рома » Актуелно » Свечаном академијом обележен Светски дан Рома

Поводом Светског дана Рома, град Ваљево у сарадњи са Центром за културу уприличио је Свечану академију посвећену овој националној заједници. Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну и обрате пажњу на унапређивање њиховог положаја. За ромску химну проглашена је песма „Ђелем, ђелем“ којом је отворена данашња Свечана академија.

У име градоначелника града Ваљева др Слободана Гвозденовића све присутне је поздравио и Свечану академију отворио председник Комисије за праћење и имплементацију Декаде Рома, Радоица Рстић истакавши да је Ваљево пример града добре праксе и сарадње са ромском популацијом.

„ Светски дан Рома ове године је пао на Ускрс, велики хришћански празник и ми га данас Свечаном академијом обележавамо у граду Ваљеву. Ове године ће тај дан по први пут бити обележен онако како доликује. Ми као град смо се потрудили да данас представимо јавности и грађанима Ваљева културу и традицију и све оно што карактерише ромску националну мањину. Светски дан Рома је прилика да се подсетимо на то шта смо све урадили у протеклом периоду. Морам да истакнем да према незваничним подацима у Ваљеву живи између 2500 и 3000 Рома а тај податак варира због њихових миграција и они су углавном насељени у шест насеља у Ваљеву. Роми свакако спадају у значајан део нашег друштва и град Ваљево им посвећује посебну пажњу. Државна стратегија а и будућа локална стратегија за унапређење положаја Рома заснива се на 4 стуба, образовање, запослење, здравство и становање. Што се тиче образовања град Ваљево је искорачио неколико корака напред у овој области у односу на друге општине и у 2018. години је из буџета издвојено 3 милиона и 340 хиљада за организацију Локалног акционог плана за образовање Рома. Кроз тај акциони план град стипендира 60 ученика ромске националности. Што се тиче здравства у Дому здравља постоји здравствени медијатор који пружа помоћ ромској популацији да оствари здравствену заштиту. Кроз нови акциони план морамо порадити више на плану запошљавања и становања у наредном периоду “, рекао  је Рстић.

Град Ваљево је ове године финансирао штампање „Књиге пријатељства“ на ромском и српском језику која је подељена учесницима Свечане академије. У програму академије учествовали су ученици основних школа и ЦЗНКТ „Абрашевић“.

Додељене су похвалнице за девет најуспешнијих ученика и студената који на најбољи начин презентују ромску националну мањину у граду.