Светосавска награда школи у Бранковини

Почетак » Светосавска награда школи у Бранковини » Вести » Светосавска награда школи у Бранковини
На основу Јавног позива за доделу Светосавске награде за 2013. годину за допринос квалитетном образовању и васпитању у Републици Србији, министар просвете, науке и технолошког развоја доделио је Светосавску награду за 2013. годину, у категорији “ предшколско и основно образовање“ О.Ш. „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине.
 
У 2014. години када се обележава 180 година од оснивања прве школе у Бранковини, награда је стигла као признање за бројне активности које су спроведене током 2013. године, али и за целокупан рад у протеклом периоду.
 
О.Ш. “Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини је сеоска школа која има 202 ученика. Поред матичне школе у Бранковини која је део Културно-историјског комплекса, школа има још 4 издвојена одељења: у Котешици, Јошеви, Бабиној Луци (четвороразредне школе) и у Голој Глави (осморазредна школа).
 
У току 2013. године набављен је велики број наставних средстава која доприносе побољшању наставног процеса. Сва деца , међу којима је четрдесеторо ромске деце, укључена су у редован образовно-васпитни процес.
 
У школи се поред свакодневног ангажовања запослених на осигурању безбедности спроводе и пројекти везани за безбедност ученика у сарадњи са Полицијском и Школском управом у Ваљеву. Пројекти које школа спроводи су: “Безбедно детињство-развој безбедносне културе младих“; “Школа без дроге и насиља“; “Спречимо вршњачко насиље“; “Акција школа“.
Школа сваке године спроводи унутрашње самовредновање у складу са Правилником о вредновању квалитета рада установе. У децембру 2013. вредновано је свих 7 кључних области ради израде новог Развојног плана школе. На основу извештаја, област Руковођење је добила највишу оцену.
 
Руководство школе се не oслања само на градски буџет, већ се труди да кроз разне пројекте обезбеди и додатна средства за модернизацију наставе. У 2013. години је школа конкурисала код Амбасаде Јапана за доделу средстава за уградњу централног грејања у истуреном одељењу у Голој Глави. У новембру је конкурсом код Фондације “Ана и Владе Дивац“ “Један у милион“ обезбеђен новац за опремање школске лабораторије за наставу хемије и за друга учила која недостају, која су равномерно распоређена по предметима.
 
У школи је реализован камп “Стопама славних предака“ којим је остварена успешна међународна сарадња међу ученицима. Пројекат је финсирао Град Ваљево. У прелепом амбијенту знамените Бранковине боравило је 25 ученика из ваљевских основних школа и девојчица Софија Котарац из Торонта у Канади. Школа је 12. октобра била организатор манифестације “Десанкино михољско лето“. Остварена је међународна сарадња у оквиру пројекта и школи је дониран одређен број руске литературе, али и договорена будућа сарадња која ће се огледати у посетама школи, помоћи ученицима у виду наставног материјала и евентуална посета њиховом Друштву у Русији.
 
Школа је остварила и међународну сарадњу са српском школом из Темишвара која ће бити гост у мају 2014. када ће школа у Бранковини бити организатор међународне Смотре народне традиције “Крчаг“.
 
Школа је након базичне обуке у оквиру ГИЗ-овог пројекта “Професионална оријентација у Србији“ конкурисала и добила статус менторске школе. Ова школа је једина таква школа на територији Колубарског округа.
 
Школа је током године реализовала велики број културних садржаја.
 
Светосавска награда ће бити додељена добитницима вечерас, на Светосавској академији у Народном позоришту у Београду.
 
 
 

Leave a Comment