Светосавска подела пакетића за малишане из три ваљевска села

Почетак » Светосавска подела пакетића за малишане из три ваљевска села » Актуелно » Светосавска подела пакетића за малишане из три ваљевска села

Предшколцима и школарцима из Поћуте, Стубо и Брезовица, подељени су светосавски пакетићи уочи школске славе Свети Сава у школи у Поћути. Донатор светосавских пакетића била је Београдско – карловачка митрополија, а поделу пакетића је помогао град Ваљево.„Ово је стварно лепо да пред Савиндан организујемо овако лепу акцију. Сви ти пакети су припремљени, тако да поред слаткиша, имамо и едукативни материјал о Светом Сави, нашем првом архиепископу. Оно што бих ја желео да кажем јесте да је социјална политика веома осетљива категорија и само заједничким снагама и заједничким идејама можемо допринети побољшању услуга социјалне политике у граду. Град Ваљево тренутно има седам услуга социјалне заштите које пружа и у овој години ћемо увести осму услугу, то је SOS телефон за жртве насиља у породици. Такође, средства из буџета су прошле године била 163 милиона, сада смо повећали на 209 милиона динара. Поред свих тих услуга, донирали смо и новчану помоћ за свако прворођено дете у породици и трудићемо се да у наредним годинама још више определимо средства  за такве намене. Деца су будућност овог града и социјално угрожена деца су посебно осетљива категорија и наравно да ће град Ваљево и у наредном периоду фокус ставити на децу“, рекао је Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.Поделу пакетића организовао је протојереј ставрофор Милинко Јовић, председник Хришћанско православе заједнице, Удружење „Загрљај“ и град Ваљево.

„Данас смо се овде окупили из чисте хришћанске љубави, пре свега из поштовања према Светом Сави, а онда и љубави према школи и нашој златној деци. Свети Сава је још као млад човек био свестан да је српска култура, писменост и уметност била у повоју. Гледам из данашње перспективе, Свети Сава је и тада знао да Србији много треба да би се уздигла и просијала међу европским земљама и отишао је у свету земљу, посећивао цркве, манастире, монахе, испоснике и мудраце и сав тај сјај, као златне бисере је покупио и донео у Србију. То све говори о величини и значају Светог Саве. Част нам је била да дођемо и подсетимо децу колико је важан овај празник, а и да их обрадујемо овим поклончићима“, нагласио је протојереј ставрофор Милинко Јовић. „Радост и срећа прво моја када сам видела осмех на њиховом лицу, иако  носе маске, види се да им се очи смеју. Врло сам срећна и задовољна. Тај хумани гест и то даривање, то ће се причати, био неко, донео нешто, али није у томе драж. Драж је у њиховој срећи, што ће они сада у наредном периоду са својом учитељицом о томе причати, а и мени је пуно срце. Захваљујући свим људима који су у овој причи,  то су људи великог срца, јер свачије мало, некоме  много значи“, рекла је Лепа Пиргић, председник Удружења „Загрљај“.