Светски дан давалаца крви обележен у Ваљеву

Почетак » Светски дан давалаца крви обележен у Ваљеву » Актуелно » Светски дан давалаца крви обележен у Ваљеву

Сваког 14. јуна се широм света одржавају активности с циљем изражавања захвалности људима који дају крв и тако помажу другима. Иначе, 14. јун је изабран за Светски дан давалаца крви, у знак сећања на Карла Ландештајнера, аустријског биолога и лекара који је открио АБ0 крвно групни систем, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Светски дан давалаца крви, 14.јун, у Ваљеву је обележен доделом признања вишеструким даваоцима крви. У сали Градског већа добровољне даваоце крви, који су крв дали више од 50, 75 и 100 пута, примио је заменик градоначелника др Зоран Живковић и секретар Црвеног крста Ваљево Мирослав Ђукић.

У име града Ваљева присутне је поздравио заменик градоначелника др Зоран Живковић, који је истакао да је ово један од лепших тренутака када на једном месту има толико хуманих људи који дају крв.

„Сваке године 14. јуна земље у свету обележавају Светски дан добровољних давалаца крви. Сувишно је говорити о значају крви и давалаштва, као националном ресурсу сваке државе који није могуће купити. Захваљујући трансфузији крви и крвних деривата спасавају се милиони живота сваке године. Трансфузија крви има кључну улогу у спасавању живота мајки и беба али и у несрећама које је проузроковала природа или људски фактор. Ипак у многим земљама, потребе превазилазе резерве крви, а резерве крви се могу обезбедити једино редовним давањем крви добровољних, неплаћених давалаца крви. Уважавајући оно што ви чините заједно са здравственим институцијама и целокупном друштвеном заједницом у спасавању и продужавању живота истовремено то је и успех Института за трансфузију, јер се на овај начин најтежи болесници добили драгоцену течност у циљу продужења свог живота.

Мислим да од данас град Ваљево са правом може носити епитет „Град хуманих људи“, истакао је у свом обраћању заменик Живковић. На крају је гостима – даваоцима пожелео добро здравље и личну срећу.

„Поштовани пријатељи знамо да је 14. јун дан крви и ово је један леп датум у календару здравља коме ми у Црвеном крсту Србије и у Црвеном крсту Ваљево посвећујемо значајну пажњу. Такође трудимо се да посветимо довољно пажње људима који годинама одвајају своје време и део свога тела у виду крви и да би помогли онима којима крв живот значи. У име Црвеног крста Ваљево, захваљујем се свима вама што не само дајете крв, већ и помажете нама који се трудимо да промовишемо и организујемо акције добровољног давања крви. Без вас и ваше добре воље и жеље за помоћи другима ми не бисмо могли да будемо успешни и да се похвалимо да смо међу првим градовима у Србији по броју даваоца крви“, закључио је Ђукић.

Данас су подељена заслужена признања Црвеног крста Србије добровољним даваоцима крви, који су крв дали више од 50, 75 и 100 пута.