Светски дан Рома обележен у Ваљеву

Почетак » Светски дан Рома обележен у Ваљеву » Актуелно » Светски дан Рома обележен у Ваљеву

Светски дан Рома, 8. април, обележен је данас и у Ваљеву, пригодним програмом за ученике основних школа. У Холу Центра за културу Ваљева, заједно са вршњацима, припадницима српске заједнице обележен је овај дан, јер је циљ да се покаже да се деца обе националности друже и да се узајамно помажу и да је елиминисана дискриминација ове националне заједнице у Ваљеву.

У име града Ваљева и градоначелника др Слободана Гвозденовића, поздравио их је Радоица Рстић, председник Савета за социјалну политику града Ваљева. „Град Ваљево годинама спроводи Локални акциони план (ЛАП) за образовање Рома и говоримо о положају ромске националне мањине у нашем граду.  Нису решени сви проблеми и ту још треба пуно радити. Кренули смо од образовања, јер сматрамо да је то најважнији стуб. Успели смо кроз овај план да одшколујемо припаднике ромске националне мањине и то ће нам се вишеструко вратити у будућности, кроз њихово ангажовање. Али и они сами ће активно учествовати у унапређењу положаја ромске мањине, самостално и кроз организације цивилног друштва, уз подршку града Ваљева“, истакао је Рстић.

Он је указао да је Ваљево у 2019. години определило 4.140.000 динара за ЛАП за образовање и он је нешто већи у односу на прошлу годину. Кроз тај план, три милиона се издваја за стипендирање ромских ученика. Педесет ученика средњих школа прима месечну стипендију у износу од 4.000 динара, седам студената ромске мањине прима месечно 7.000 динара, а наградили смо 11 ученика прошле године који су основну школу завршили са одличним успехом, износом од по 3.000 динара.

„Сваке године повећавамо износе и то нам даје добре резултате, јер преко 98% припадника ромске националне мањине настави средњу школу и то је један од највећих успеха ЛАП-а. Ту се не завршава све, јер је град Ваљево приступио изради Стратегије за унапређење положаја Рома и са другим стубовима, као што су запошљавање, здравствена заштита, решавање њиховог стамбеног питања, Ваљево показује велику вољу и активност у решавању ових проблема. Потребна нам је подршка Европске уније и у наредном периоду, да би могли да конкуришемо за те фондове, потребно нам је да имамо Стратегију и акционе планове. До половине ове године, очекујем да ће бити завршена Стратегија за унапређење ромске националне мањине у Ваљеву и изаћи ћемо пред Скупштину и одборнике са њеним предлогом. Очекујем да се повећа активност легитимних представника ромске заједнице и представника цивилног друштва, који се баве проблемима ромске заједнице. Ваљево има доста образованих и школованих припадника ромске националне мањине и од њих очекујемо да са градским службама буду више активни у унапређењу њиховог положаја“, закључио је Радоица Рстић.

Град Ваљево је конкурисао код Европске комисије са пројектом за запошљавање припадника ромске заједнице, а решавају се и инфраструктурни проблеми. Град је започео реконструкцију канализације на Баиру, у насељу у коме живе припадници ромске заједнице, за шта су добијена средства из европских фондова. Простора има за партнере из области цивилног друштва, који ће писати пројекте и активно учествовати, уз подршку града Ваљева на унапређењу положаја Рома у Ваљеву.