Светски геолози и студенти бораве у Ваљеву

Почетак » Светски геолози и студенти бораве у Ваљеву » Вести » Светски геолози и студенти бораве у Ваљеву
 
У Ваљеву од данас бораве учесници пројекта ”Процена оштећења инфраструктуре у поплавама у БиХ и Србији у мају 2014. године”, финансираног од стране СЕГ (Светска асоцијација геофизичара) и њиховог програма “Геолози без граница”.
 
Наредних седам дана ће 15 студената и осам ескперата из девет земаља (Јапана, Аустралије, САД, Шведске, Италије, Немачке, Холандије, Русије, Босне и Херцеговине и Србије) радити на локацији клизишта у Улици Иве Андрића (стари Шабачки пут). Обавиће се геотехничка истраживања и мониторинг и даће предлог мера санације овог великог и захтевног клизишта.
 
У пројекту ће учествовати проф. др Снежана Коматина, председница Асоцијације геофизичара и еколога Србије, Која Суто, директор организације Тера Аустралис Геофизика и водећи представник програма „Геолози без граница“, Такао Аизава, генерални менаџер СЕГ (Светска асоцијација геофизичара) и Џун Сугавара, главни геотехнички инжењер у Ворли Парсонс Консалтингу, који ће бити задужен да предложи конкретне мере за санацију.
 
Ваљево је једини град у Србији где ће се спроводити овај пројекат, а након Ваљева, учесници иду у Брчко и у Челић у БиХ.
 
Учеснике пројекта данас су примили представници града Ваљева градоначелник Станко Терзић и заменик градоначелника Жарко Ковач, који су се захвалили на значајном послу који ће урадити у Ваљеву. Са учесницима ће сарађивати геолог Миодраг Вујић, из ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“. Он ће их упознати са проблемима клизишта у Ваљеву и размотрити могућности даље сарадње и могућности конкурисања код међународних организација за санацију клизишта.
 
 
 

Leave a Comment