Такмичење у обарању руке у оквиру Фестивала дуван чварака

Почетак » Такмичење у обарању руке у оквиру Фестивала дуван чварака » Вести » Такмичење у обарању руке у оквиру Фестивала дуван чварака
Такмичење у обарању руке биће организовано у недељу, 18. октобра 2015. године, у оквиру Фестивала дуван чварака, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.
 
„Ово ревијално такмичење за циљ има промоцију спорта који је у Србији и у Ваљеву тек у повоју“, рекао је Милоје Гајић, председник МЗ Белошевац и који у сарадњи са Спортским савезом Ваљева и Градом Ваљевом организује ово такмичење.
 
„Град Ваљево и градска Дирекција су нам изашли у сусрет око израде статута и помоћи ће нам да овај спорт заживи у Ваљеву.Част нам је да наша месна заједница има узорног оца, доброг радника и спортисту, као што је Иван Веселић и који ће окупити младе људе, када буде основан клуб. Ово је спорт koji мало кошта и привлачан је за млађе узрасте“, рекао је Гајић.
 
Иван Веселић је такмичар из Ваљева и бави се обарањем руке од 2011. године. Државни првак Србије је већ три године у обарању леве и десне руке.
„Наступам већ две године за репрезентацију Србије. У Мађарској, на Интернационалном купу сам освојио друго место, у конкуренцији 19 држава. Ове године сам био на Европском првенству у Бугарској, али због повреде сам завршио на 18. месту.
 
Сада промовишемо овај спорт и у Ваљеву. Очекујемо у недељу велики одзив такмичара из свих делова Србије- из Трстеника, Београда, Новог Сада, Панчева и других места. Има свега десетак професионалних обарача у Србији, који се такмиче у Србији и ван земље, али је спорт доста атрактиван и свако може пробати да се такмичи. Ја за сада све финансирам из свог џепа, сва такмичења и путовања, зато што волим овај спорт“, каже Веселић.
 
Начелник Градске управе за локални развој Александар Вујић Суботић нагласио је да је циљ да се промовише овај спорт, који постоји вековима, али је такмичарски тек у зачетку у нашој земљи.
 
„Позвао бих грађане да посете и овај програм, као једну од активности у оквиру Фестивала дуван чварака. Надам се да ће следеће године бити основано спортско удружење, које ће се озбиљно бавити овим спортом. Ми као Град смо и до сада показали да имамо слуха за све спортове, који окупљају младе и пружају им могућности да се активно баве спортом. Поред тога што је ова племенита вештина везана за снагу, битно је што и ментална снага није занемарљива. Верујем да ће такмичење које организујемо привући велики број учесника и посетилаца“, закључио је Александар Вујић Суботић.
 
Сви заинтересовани грађани се могу пријавити за такмичење у недељу од 12.00 до 13.30 на платоу Центра за културу Ваљева. Такмичење ће почети у 13.30 и трајаће до 16.00 часова, када ће бити проглашени победници како Фестивала дуван чврака, тако и такмичења у обарању руке.
 

Leave a Comment