Термалне воде – најекономичнији пут изградње затвореног базена

Почетак » Термалне воде – најекономичнији пут изградње затвореног базена » Вести » Термалне воде – најекономичнији пут изградње затвореног базена
У сали Градског већа одржан је састанак о погодностима коришћења геотермалних вода приликом избора локације за изградњу затвореног базена у Ваљеву.Радна група је у претходном периоду разматрала могућност изградње затвореног базена на једној од две локације- Петница и Сењак. Оба подручја обилују подземним, термалним водама. Еминентни стручњаци пренели су своје богато искуство и указали на предности коришћења обновљивих извора енергије.

 
У раду су учествовали др Дејан Миленић са Рударско-геолошког факултета у Београду, мр Дејан Васовић са Архитектонског факултета у Београду, Петар Васиљевић помоћник генералног директора ЈКП ’’Београдске електране’’, Милутин Пантић финансијско-комерцијални директор фирме Камен нибенс, Драган Деспотовић, директор ЈКП Топлана Ваљево, Милорад Минић, директор УФК Валис, Милан Арсенић ,одборник и председник радне групе за изградњу затвореног базена, мр Селимир Манојловић,директор ЈП Водовод Ваљево, Драгољуб Терзић, заменик начелника Народне одбране,  Драган Јеремић, директор Дирекције за обнову и изградњу Колубарског округа погођеног земљотресом и заменик градоначелника Ваљева Станко Терзић.
На састанку је указано на велике потенцијале обновљивих извора енергије, пре свега воде, и могућности уштеда применом мера енергетске ефикасности. Потенцијал геотермалне енергије је огроман. Геотермални ресурси налазе се у широком спектру дубина, од плитких површинских до више километара дубоких резервоара вруће воде и паре која се може довести на површину и искористити.
Будући да је процењена количина геотермалне енергије која би се могла искористити знатно већа него укупна количина енергетских извора базираних на фосилним енергентима, требало би геотермалној енергији дати већу важност,наглашено је на састанку. Нарочито ако се узме у обзир да је реч о јефтином, обновљивом извору енергије који је и еколошки прихватљив. Геотермална енергија није свуда лако доступна,а предност нашег краја је велики потенцијал геотермалних вода који треба искористити. Значајни су и параметри који показују економску оправданост примене система обновљивих извора енергије у односу на конвенционалне начине, почев од почетног улагања, преко одржавања до ресурса.
На основу изнетих чињеница и предлога, радна група ће у догледно време определити локацију, ускладити планску и пројектну документацију као припрему за један од приоритета града Ваљева – изградњу затвореног базена.
 
 

Leave a Comment