Тешњарење у Ваљеву

Почетак » Тешњарење у Ваљеву » Вести » Тешњарење у Ваљеву
Тешњарске вечери у првих пет дана оправдале су епитет најпосећеније и највеће градске манифестације. Још једном је потврђено неписано правило да  у време Тешњарских у Ваљеву сви који походе наш град или пак живе у њему, осећају један својеврстан свечарски дух, дух Тешњарских вечери присутан током ових августовских дана. Чини се да је жеља организатора постигнута и да је стара градска чаршија, по којој ова велика манифестација носи име,  у потпуности оживела у новом фестивалском руху. Оних који походе Тешњар и ваљевску БИД зону из вечери у вече је све више, па град одише једном потпуно јединственом фестивалском атмосфером. До сада су сви посетиоци Тешњарских имали прилике да виде програме прилагођене за све узрасте. Изложбе, концерти, позоришне представе, презентације, књижевне вечери, показне радионице, само су део понуђених садржаја.
 
Након више од деценије оживела је и башта Дома војске и то захваљујући превасходно најмлађим посетиоцима-овдашњим малишанима за које је од почетка фестивала, свако вече уприличена по једна позоришна представа од „Црвенкапе“, „Чаробњака из Оза“, до „Храброг кројача“,  представу коју су режирале Катарина Вићентијевић и Ангелина Лукић, а која је прошле године настала уз финансијску подршку Града Ваљева кроз Локални план акције за децу.  
Летња позорница на Колубари до сада је традиционално окупљала највећи број посетилаца, љубитеља фолклора, филмске и рок музике.
Зелени кутак у Тешњару био је резервисан за презентацију старих заната, продајне и ревијалне различите изложбе, а од вечерас у Зеленом кутку, од 19 часова, сви посетиоци Тешњарских имаће прилику и да гласају за један од предлога за грб и заставу Града Ваљева.
 
У преосталих пет фестивалских дана очeкује нас између осталог: вечерас у 19.30 часова у Модерној галерији изложба „Цртежи и слике Љубе Поповића“, у 21.00 сат на Летњој позорници вече ромске музике и група „Ођила“, а у башти Дома војске у 23.15 „Хасанагиница“. Сутра ће око 19 часова бити уприличена „Маскембалска шетања улицама града“, у 21.00 на Летњој сцени је представа „А који је дан мени рођендан?“, а у 23.00 у башти Дома војске представа „Никад хероин“. У четвртак 12. августа, у 19.00 часова је концерт квартета „Мисс“ у башти Дома војске, где ће нешто касније у 20.30 минута бити одржана и представа за децу шабачког позоришта под називом“Цар Влаја и аждаја“. У 21.00 сат је Летња позорница на Колубари резервисана за вече фадо музике „Маја фолк и београдски фадисти“. У петак 13. августа у посети Ваљеву долазе представници Кипра. У тешњарској Галерији „34“ биће организована изложба слика Зорана Андрића „Боје Кипра и Ваљева“ коју ће отворити Њ.Е. Амбасадор Републике Кипар Хомер Мавроматис и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић. Исти дан на летњој позорници на Колубари у 21.00 сат је вече хорске
музике, а у башти Дома војске представа „Шумска мајка“. У суботу 14. августа, дечија сцена баште Дома војске  резервисана је за „Бајку о чаробном штапићу“, Летња сцена на Колубари у 21.00 сат за латино вече и „Музичко-плесну групу Амигос“, а Галерија у Тешњару за изложбу фотографија „Ваљево објективом странца“ у 21.30. Спуштање заставе и затварање Тешњарских је у суботу 14. августа тачно у 24.00 сата. И ово је само део садржаја, комплетан програм Тешњарских вечери можете преузети са сајта Града Ваљева www.valjevo.org.rs, и www.tesnjasrkevaljevo.rs.

Leave a Comment