Тешњарење завршено

Почетак » Тешњарење завршено » Вести » Тешњарење завршено
На ваљевски Летњи фестивал свечано је спуштена застава, чиме је окончана десетодневна плејада најразличитијих програма, учесника и посетилаца. Последње две вечери, петак и субота, чини се биле су међу најпосећенијима, не само зато што је викенд, већ и због понуђених садржаја. Петак 13. био је у знаку гостију са Кипра. Ваљево је посетио Њ.Е.Амбасадор Републике Кипар Хомер Мавроматис са породицом и сарадницима.
 
На пријему код градоначелника Ваљева Зорана Јаковљевића, кипарски амбасадор је истакао да је посета Ваљеву његов последњи званичан догадјај, јер због истека четворогодишњег мандата, ускоро одлази из Србије и прелази на нову дужност као амбасадор Кипра у Либану. „Кипар жели да помогне Србији на њеном европском путу и ми вас нећемо оставити на цедилу, јер мислимо да су ово политичке одлуке и да ће Европа у правом тренутку донети праву одлуку и придружити Србију својој заједници“, оценио је овом приликом кипарски амбасадор у разговору са градоначелником Јаковљевићем и додао да убудуће треба радити на зближавању две земље. „У области промоције туризма, бањског, верског и ловног, мислим да можемо заједнички наступати и сматрам да би требало продубити контакте и остварити нове“, рекао је амбасадор Мавроматис.
 
Градоначелник Јаковљевић је овом приликом истакао да је Ваљево заинтересовано за остваривање нових контаката и сарадње са градовима сличне величине на Кипру. „Сматрамо да је у условима када економска криза погађа све, али нарочито градове у Србији који имају специфичну производњу, нужно размишљати да се фокусирамо на услужне делатности, а ту свакако спадају туризам, али и пољопривреда. Ваљево је отворено за сарадњу и нове инвеститоре из ваше земље“, рекао је градоначелник овом приликом.
 
Након пријема у Градској кући, кипарски амбасадор, шетњом кроз најуже градско језгро, упознао се са културно-историјским знаменитостима Ваљева, посетио стару градску чаршију Тешњар, где је то вече уприличена и презентација Кипра на једном од штандова, а потом је заједно са градоначелником Јаковљевићем отворио изложбу слика под називом „Боје Кипра и боје Ваљева“ нашег познатог пејзажног сликара Зорана Андрића у Галерији „34“.  
 
„Сигуран сам да ће ове слике бити помак у каријери Зорана Андрића и постати визуелни мост који спаја наше две земље“, рекао је овом приликом амбасадор Кипра.
 
Аутор изложбе представио је љубитељима уметности 27 уља великих и средњих формата, од чега половину чине радови настали током његовог боравка на Кипру, док је други део слика посвећен Ваљеву. Андрић је посетио Кипар у априлу ове године на позив кипраске Туристичке агенције и Амбасаде Републике Кипар. Слике из овог опуса су инспирисане мотивима морске обале, каменитих плажа, растиња, бродова и барки…
 
Посетиоци изложбе имали су прилику да, поред пејзажа, уживају и у дегустацији чувених кипарских вина, а део прихода од продатих слика намењен је хуманитарној организацији „Наша Србија“.
 
Последње две фестивалске вечери, поред осталог, посетиоци су имали прилику да уживају у концерту хорова, у представи за децу „Три прасета и вучица у шумском диску“ у летњој башти Дома војске, у латино музици, изложби фотографија „Ваљево објективом странца“….Свечаним спуштањем заставе тачно у поноћ у суботу 14. августа завршене су овогодишње Тешњаске вечери. Општи утисак је да су испуниле очекивања, а о личним утисцима биће још сигурно више речи у данима који долазе, у смирај лета 2010. 

Leave a Comment