Традиционални Дан малине у Бранковини

Почетак » Традиционални Дан малине у Бранковини » Актуелно » Традиционални Дан малине у Бранковини

Традиционална манифестација „Дан малине“ одржаће се  56. пут у Бранковини у недељу 17. јуна, најављено је на данашњој конференцији за новинаре. Овогодишњи Дан малине посвећен је Десанки Максимовић, оснивачу и првом члану Туристичког друштва „ Љуба Ненадовић“, поводом обележавања 120 година од њеног рођења и 25 година од смрти.

Члан организационог одбора ТД „Љуба Ненадовић“ доктор Љубомир Павић најавио је програм на предстојећој манифестацији. „ Први Дан малине одржан је 1962. године , када га је отворила наша позната песникиња Десанка Максимовић. Дан малине почео је да се прославља у Бранковини, када се гајила Ваљевка, када је Србија била највећи произвођач малине, а у Србији и Бранковина. Отварање овогодишње манифестације почиње у 11 часова, говором који је Десанка Максимовић одржала у години отварања. Поред дечијег и забавног програма уз госте изненађења, биће одржана и промоција књиге „Првих 50 година Дана Малине“ аутора Слободана Раковића и Синише Јевтића. Ове године имамо 15 пријављених екипа које ће се такмичити у малом фудбалу. За 13 часова заказана је додела награда малинарима , “ изјавио је др Павић.

Срђан Станојловић, саветодавац за воћарство и виноградарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево, истакао је да је Дан малине једна импозантна манифестација са дугом традицијом.

„ Стручна служба Ваљево и ове године је на располагању ТД „Љуба Ненадовић“ у организацији Дана малине као и у пружању стручне помоћи. У подручју Бранквине, Рабаса, Голе главе има доста „црвеног злата“, како ми зовемо малину. Ове године у договору са организатором доделићемо награде за највећу површину под малином, највећу производњу, највећег робног произвођача и за најбоље производе од малина. Могу слободно да кажем да ће као и увек Дан малине бити лепа и достојанствена манифестација,“ рекао је Станојловић.

На данашњој конференцији присуствовали су Драган Костадиновић и Предраг Аврамовић чланови ТД „Љуба Ненадовић“ који су овом приликом позвали госте из свих крајева Србије да посете ову лепу манифестацију.