Трибина о развоју спорта

Почетак » Трибина о развоју спорта » Вести » Трибина о развоју спорта
На трибини о развоју спорта, спортске инфраструктуре и организацији спортских клубова на регионалном нивоу гости су били државни секретар Ненад Боровчанин и директор Завода за спорт и медицину спорта Јасминко Поздерац. О потреби улагања у спортску инфраструктуру говорио је и народни посланик Ђорђе Милићевић.
 
Државни секретар Ненад Боровчанин данас је изнео податак да је свуда у свету подржана пракса прављења спортских објеката као великих комплекса који имају у себи више садржаја и чиме се обезбедјује и само функционисање. Исти подаци показују да се одустало од првљења спортских објеката као посебних целина. Стање спортске инфраструктуре у Србији није најбоље, иако је познато да све земље издвајају много више за изградњу спортских објеката у Србији то није могуће прецизно израчунати собзиром на чињеницу да се финансирање и изградња истих врши углавном кроз јавна предузећа. Што се тиче Ваљева Боровчанин каже да су финансијска средства пресудна и да ту министарство мора учествовати јер сама локална самоуправа није у могућности да све финансира.
 
„Због тога је важно партнерство, али не само од стране министарства омладине и спорта већ и министарства регионалног развоја, министарства инфраструктуре, урбанизма , али и министарства економије. Јер то нису само спортски већ и финансијски економски инфраструктурни пројекти . А са друге стране ствара се могућност да спорт постане економски потенцијал Србије. У свету се близу 400 милијарди улаже у спорт и бројне спортске манифестације, инфраструктуру. А код нас спорт је постао трошак.Уместо да буде исплатива инвестиција. Ако будемо направили један модел, нови модел , а не да наставимо да функционишемо по принципима од пре 30 година ствари ће се променити“, рекао је Боровчанин.
 
Он сматра да се средства морају пронаћи и за завршетак велике Хале спортова у Ваљеву и уопште поправљање стања спортске инфраструктуре. По његовим мишљењу улагање у спортске објекте могуће је и кроз јавно приватно партнерство које као систем функционише свуда у свету.
 
Јасминко Поздерац, директор Завода за спорт и медицину спорта је најавио отварање три амбуланте у Србији, које ће бити специјализоване за прегледе спортиса. Једна од те три амбуланте ће бити отворена у Ваљеву. Он је нагласио да је неопходна квалитетна и професионална брига о спортистима свих категорија, од чега је контрола здравља на првом месту.
 
„Ваљево је град спорта одувек и сви треба да се потрудимо да у наредном периоду поново будемо град спорта, јер у њему има 10.000 младих људи који желе да се баве спортом. Ми смо ти који треба да их подржимо и омогућимо им најбоље услове за бављење спортом. Сваки динар уложен у спорт је добро уложен и није узалуд бачен новац. Стратегија развоја спорта је оно што се мора дефинисати и то је оно што очекујемо од Спортског савеза Ваљева, који је формиран. „, рекао је народни посланик Ђорђе Милићевић.
 
У хали на Студенту је одржан турнир у одбојци за средњошколце, у оквиру пројекта „Буди будан за будућност“. Овај пројекат организује Удружење „Колубарско-дрински центар за едукацију и економски развој“ у сарадњи са Канцеларијом за младе, а финансира га Министарство омладине и спорта.
 

Leave a Comment